Reisverslag London 2019 deel 8

Tags: 

Zondag 14 juli 2019
In de buurt van het Nationaal Maritiem Museum bevindt zich het schip Cutty Sark. Dit is een vrachtschip uit 1869 dat volledig gerestaureerd is. Het schip heeft een lengte van 85 meter, is 11 meter breed en weegt ongeveer 830 ton. Het schip werd gebruikt om thee op te halen uit Engeland. Het schip was hier destijds erg snel in en het lukte meestal om deze reis binnen de 75 tot 80 dagen te maken.

Het theetransport was al vrij snel over omdat deze rol werd overgenomen door stoomschepen. Sindsdien werd het schip tot het einde van de 19de eeuw gebruikt voor het transport van wol tussen Engeland en Australië.



Als je op het schip bent, kun je in de ruimte helemaal beneden in het schip een documentaire van enkele minuten zien over de geschiedenis van dit schip. In 1897 werd het schip door de Engelse eigenaar verkocht aan een Portugees bedrijf. Uiteindelijk kocht Wilfred Dowman het schip in 1922 en bracht het weer in de oorspronkelijke staat terug. Sinds die tijd ligt het schip op de huidige plek.



Een verdieping hoger is een tentoonstelling te zien waarin ingegaan wordt op de geschiedenis van het schip. Het is wel goed oppassen met het lopen want als je een beetje lang bent, bots je zo met je hoofd tegen de balken.



Op de volgende foto is de originele ster te zien die altijd als decoratie van het schip gediend heeft. Dit is het embleem van de “Most Excited Order of the Star of India”.



De volgende zaken (een telescoop, barometer, chronometer en een ouderwetse trompet om door te praten) zijn allemaal het eigendom geweest van Richard Woodget. Hij was van 1885 tot 1895 de kapitein van dit schip.



In 1922 is het schip voor een bedrag van 3.750 pond gekocht door Wilfred Dowman. Hij kende het schip nog uit zijn jeugd en wilde het graag bewaren. Samen met zijn vrouw verkocht hij een aantal bezittingen om het schip te kunnen kopen. Hierna heeft hij het teruggebracht naar de huidige plaats waar het gerestaureerd is om vervolgens gebruikt te worden voor trainingen van het “Thames Nautical Training College”. In het krantenartikel wordt bekend gemaakt dat het schip weer terug is vervoerd naar London.



Naast in eerste instantie thee en later wol vervoerde het schip ook allerlei andere goederen zoals deze piano die bestemd was voor Sydney.



Na de tentoonstelling doorgelopen te hebben, kun je nog een verdieping hoger om vervolgens uit te komen op het dek van het schip zelf.



De volgende foto laat de cabine zien waarin de kapitein van het schip verbleef. Hij was verantwoordelijk voor alles wat er op het schip gebeurde waaronder de navigatie, het leiding geven aan de bemanning en het op een juiste manier vervoeren van de lading. De cabine van de kapitein was in elk geval een stuk luxer dan die van de gewone bemanning. Na het bezoek aan dit schip hadden we nog voldoende tijd om ook het Maritiem Museum te bezoeken voordat we teruggingen naar het centrum van London.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.