Reisverslag Budapest – Ljubljana 2019 Deel 8

Tags: 

Donderdag 1 augustus 2019
Op deze donderdag ben ik vanuit Budapest met de trein naar Ljubljana gereisd. Zoals in de vorige twee delen van het reisverslag beschreven is dit een treinreis van ongeveer acht uur. Nadat ik al mijn spullen in het hotel had afgeleverd was er in het begin van de avond nog tijd voor een bezoekje aan het Nationale Museum van Slovenië. Dit museum is op donderdag tot 10 uur in de avond geopend. Blijkbaar wisten niet veel mensen dat, want het was er op deze donderdagavond bijzonder rustig. Ik heb dan ook maar enkele andere bezoekers gezien.



Het museum maakte op mij een wat rommelige indruk. Op de begane grond bevindt zich een verzameling van objecten uit het oude Rome. Wat ik vooral miste is een bepaald verhaal, wat je toch in een nationaal museum zou verwachten. Het geheel is vooral een vrij willekeurige verzameling van objecten, die hier is weggezet. In een nationaal museum zou toch een overzicht van de geschiedenis van een land te zien moeten zijn. Dat is iets wat hier totaal niet te vinden is.



Op de onderstaande foto is de enige Egyptische mummie te zien, die zich in Slovenië bevindt. De overledenen is een priester met de naam Akesuita uit het oude Egypte, die op een leeftijd van 40 jaar een natuurlijke dood is gestorven.



De volgende foto laat een gedeelte de grafsteen zien van Caius Marcius Dignus. Op de grafsteen worden zijn ouders vermeld. Ook staat er opgeschreven dat de grafsteen in opdracht van zijn dochter en zoon is gemaakt.



Dit collectie in dit museum komt oorspronkelijk uit het “Carniolan Provincial Museum” dat in 1821 is opgericht. Dit museum verzamelde allerlei oude grafstenen en andere stukken steen van kerken en gebouwen die gesloopt werden. Een gedeelte van de collectie is nu hier te zien. Er zal ongetwijfeld nog veel meer in de kelders van dit museum liggen opgeslagen en het is echt een gemiste kans, dat men hiervan niet meer laat zien.



Hieronder een foto van de tentoonstellingsruimte op de begane grond. Zoals al eerder opgemerkt zijn er enkel wat losse voorwerpen te zien, waar niet echt een verband tussen bestaat. Een gemiste kans dus.


Op de volgende foto zomaar even wat meer details van een van de voorwerpen in deze ruimte. Het is de afbeelding van een ridder uit Azië, gemaakt in de 1ste of 2de eeuw na Christus.



Door de hoge grondwaterstand in Ljubljana zijn allerlei houten voorwerpen bewaard gebleven, die bij een droge bodem allang verdwenen zouden zijn. De onderstaande foto laat een houten kano van meer dan negen meter zien, die gemaakt is uit één boomstam.



Voor een nationaal museum is dit een behoorlijk klein museum. Enkel op de eerste verdieping bevinden zich nog een aantal tentoonstellingsruimtes. Het is dus een museum waar je in een uurtje wel doorheen bent gelopen. Op de bovenverdieping is in elk geval wel een korte expositie te zien waar wat meer wordt ingegaan op de geschiedenis van het land Slovenië. Maar ook hier blijft het allemaal heel beperkt.



Hier zijn vooral allerlei voorwerpen te zien, die bij opgravingen gevonden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld een oud fluitje van de Neanderthalers dat qua ouderdom op 60.000 jaar geschat wordt, allerlei opgegraven voorwerpen en ook een kleine verzameling van Keltische munten.



Wat zeer zeker wel een aanrader is om te bezoeken is het veel uitgebreidere stadsmuseum van Ljubljana. Dat is te lezen in het volgende deel van dit reisverslag.



Op de onderstaande foto zijn een aantal gouden munten uit de tweede helft van de 4de eeuw te zien. Bij een opgraving in 1956 zijn 22 van deze munten gevonden, waarvan er nu 7 in het bezit zijn van het nationale museum. 6 van de munten zijn gemaakt in de tijd van de Romeinse keizer Magnentius. Hij werd echter niet als een rechtmatige keizer gezien.



De volgende foto laat een zwaard zien uit de 12de of 13de eeuw.



Na het bezoek aan dit museum ben ik op mijn gemak teruggelopen naar mijn hotel. De laatste foto in dit deel van het reisverslag laat het kasteel van Ljubljana zien. Dat is een belangrijke bezienswaardigheid in de stad Ljubljana. Het kasteel wat teruggaat tot de 9de eeuw is nu volledig gereserveerd. Voor een deel is het een museum, maar er bevindt zich ook een restaurant en er kunnen allerlei optredens en tentoonstellingen plaatsvinden.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.