Reisverslag Budapest – Ljubljana 2019 Deel 10

Tags: 

Vrijdag 2 augustus 2019
De ochtend van deze vrijdag heb ik gebruikt voor een bezoek aan de National Gallery. In de buurt hiervan bevindt zich een kleine Servisch-Orthodoxe kerk waarover ik geschreven heb aan het eind van het vorige deel van dit reisverslag. In het parkje bij deze kerk staan een aantal beelden, waaronder ook dit beeld van Primoz Trubar (1508 – 1586). Hij heeft het protestantse geloof in Slovenië geintroduceerd. Tevens is hij de schrijver van het eerste boek in de Sloveense taal.



Vervolgens ben ik verder gewandeld in de richting van de kathedraal van Ljubljana, die zich in het centrum van de stad bevindt. Onderweg hiernaartoe kom je dan langs een monument ter nagedachtenis aan Franc Rozman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een commandant van de Sloveense partizanen.



Iets verderop, op het Congresplein bevindt zich nog een groot anker. Dit anker is hier in 1954 geplaatst om te herdenken dat een deel van het schiereiland Istrië na de Tweede Wereldoorlog onderdeel van het toenmalige Joegoslavië is geworden.



De rivier de Ljubljanica loopt midden door het centrum van de hoofdstad. Dit wordt ook wel de rivier met de zeven namen genoemd, omdat de rivier elke keer weer een andere naam heeft. Dit komt omdat hij verschilende keren onder de grond verder gaat om dan als een soort nieuwe rivier weer aan de oppervlakte te komen. Ten noorden van Ljubljana heeft de rivier de naam “Sava”. Langs deze rivier loopt ook een spoorweg richting Oostenrijk.



In het centrum bevinden zich ook een groot aantal bruggetjes waarmee je van de ene kant van de rivier naar de andere kant kunt lopen. Zoals op de volgende foto te zien is, was het weer slechter weer geworden. Af en toe viel er dan ook een stevige regenbui.



Inmiddels was ik aangekomen bij de Sint-Nicolaaskathedraal en dat was een mooie gelegenheid om even te schuilen voor de regen. Dit is de belangrijkste kerk van het aartsbisdom Ljubljana. De kerk wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1262. In de loop der eeuwen is de kerk een aantal keer opnieuw opgebouwd vanwege brand.



In de kathedraal was het behoorlijk donker en aangezien fotograferen met flits niet was toegestaan, zijn de foto’s helaas niet erg duidelijk. In de kathedraal bevindt zich een kleine verzameling van busts van de huidige paus Franciscus.



De kerk in zijn huidige vorm is ontworpen door een capucijner broeder uit het noorden van Italië. Toen de paus de kerk in 1996 heeft bezocht zijn er nog een tweetal grote bronzen deuren aangebracht met reliëfs die afbeeldingen uit de Sloveense geschiedenis laten zien.



Het regende ondertussen nog steeds, dus ben ik snel doorgelopen naar het stadsmuseum van Ljubljana. Ook dat is een interessant museum om te bezoeken en geeft een veel beter beeld van de geschiedenis dan het nationale museum dat ik de vorige dag bezocht heb.



Het stadsmuseum bevindt zich in een historisch gebouw, dat oorspronkelijk “Auersperg Palace” heette. Het gebouw is vernoemd naar de familie dat dit lange tijd in haar bezit heeft gehad. Een van de eerste dingen die je ziet als je het museum binnenkomt is deze oude Romeinse weg.



Tijdens een grote verbouwing in de periode 2000 – 2004 is er onder het gebouw een kelder gemaakt. Hierbij zijn allerlei archeologische resten naar boven gekomen, die behouden zijn gebleven.



In de 5de eeuw voor Christus hebben zich voor het eerst mensen permanent gevestigd op de plaats waar Ljubljana nu gevestigd is. Oorspronkelijk lag op deze plek een meer, wat op den duur overgegaan is in een moerasachtig landschap. Allerlei voorwerpen die uit deze periode zijn opgegraven zijn op de volgende foto te zien.



De Romeinen stichtten in de eerste eeuw voor Christus de plaats Emona op de plek van het huidige Ljubljana. Emona lag strategisch om zo als een bescherming te dienen voor oprukkende stammen uit het oosten van Europa. De Romeinen maakten een nauwkeurig plan om deze stad te gaan bouwen. Op een gebied van 522 bij 433 meter werden allerlei gebouwen weggezet met een rechthoekig stratenpatroon. In de tweede eeuw na Christus nam het aantal inwoners af door een grote plaag. In de derde eeuw werd de stad gedeeltelijk platgebrand door keizer Maximinus de Thraciër. Door schade die in de 5de eeuw door de Hunnen werd aangericht raakte de stad in verval en werd niet meer bewoond.



Nadat de stad Enoma in de 5de eeuw verlaten was ontwikkelde zich later een nieuwe stad op een wat gunstigere plek aan de rivier de Ljubljanica. Op een heuvel werd in eerste instantie een soort militaire post gebouwd. Deze is uiteindelijk het huidige kasteel van Ljubljana geworden. Uiteindelijk werd de stad een onderdeel van het Habsburgse Rijk, kreeg het de rechten van een stad en was het ook de zetel van het bisdom Ljubljana.



Na even een stap in de tijd gemaakt te hebben, is op de onderstaande foto het prikkeldraad te zien waarmee het Italiaanse leger in 1942 de stad heeft afgesloten. Ljubljana werd in 1941 door de Italianen bezet In 1943 werd de stad veroverd door Duitse troepen en werd de bezetting nog grimmiger.



De foto hieronder laat een beeld zien van keizer Frans Jozef I. Dit beeld is ontworpen voor het parkt tegenover het gerechtsgebouw. Na de Eerste Wereldoorlog en het verdwijnen van de Habsburgers is het beeld alweer van deze plaats verwijderd.



Op de volgende foto zijn een aantal posters te zien die te maken hebben met de Sloveense onafhankelijkheid. Het gele papier is de meiverklaring uit 1989. Hierin werd toen opgeroepen tot een onafhankelijk Slovenië. Rechtsonder is een poster te zien uit december 1990 waarin de kiezers wordt opgeroepen om ja te stemmen bij een referendum over de onafhankelijkheid van het land. Slovenië verklaarde zich op 26 juni 1991 onafhankelijk waarna er een 10-daagse oorlog volgde met Joegoslavië. Na afloop hiervan vertrokken de troepen van het Joegoslavische leger uit het land.



De onderstaande foto laat een auto van het merk Zastava zien. Dit bedrijf is begonnen als een wapenfrabriek in 1853. Na de Tweede Wereldoorlog werd ook begonnen met het produceren van auto’s. In 1954 sloot het bedrijf een overeenkomst met het Italiaanse FIAT Op de foto is een Zastava 750 te zien, die gebaseerd is op de bekende Fiat 500.



Het museum bezit ook het beeld van de voormalige Joegoslavische president Tito dat tot 1992 in de vergaderruimte van de Socialistische Alliantie van Arbeiders van Joegoslavië stond. Dit was de belangrijkste massaorganisatie van het land. Dit soort organisaties waren communistisch maar omdat ze niet rechtstreeks aan de partij verbonden waren, werd zo de drempel verlaagd van mensen om hier lid van te worden.



In het museum was in één ruimte een tijdelijke tentoonstelling ingericht waarin de ereburgers van de stad Ljubljana werden uitgelicht.



Als laatste nog een foto van de iconencollectie die ook in het museum te zien is. Na nog wat gegeten te hebben in het restaurantje van het stadsmuseum stond er nog een andere kerk op het programma om te bezoeken. Hierna ben ik verder gegaan naar het kasteel van Ljubljana. Dit is ook in de vroege avond geopend en daardoor een mooie afsluiting van de dag.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.