Reisverslag Budapest – Ljubljana 2019 Deel 14

Tags: 

Zondag 4 augustus 2019
De laatste dag van mijn vakantie in Slovenië heb ik gebruikt voor een dagtrip naar de grotten van Skocjan. Deze liggen in de plaats Divaca. Om kwart over acht vertrekt er vanuit Ljubljana een regionale trein die rond 10 voor 10 aankomt op het station in Divaca. Erg druk was het op deze zondagmorgen overigens niet in de trein. Gemiddeld rijdt er elke één tot anderhalf uur een trein tussen beide plaatsen. Zoals al eerder opgemerkt is er geen vaste dienstregeling zoals in Nederland.



Na een rit over het Sloveense platteland met tussenstops in allerlei kleine plaatjes kwam de trein keurig op tijd rond 10 voor 10 aan in Divaca. Vanaf het station is het dan een kilometer of drie lopen voordat je bij het grottencomplex van Skocjan bent. Overigens rijden er tussen het station in Divaca en de ingang busjes van de Sloveense spoorwegen die aansluiten op de aankomsttijden van de treinen. Om wat van de omgeving te zien ben ik vanuit het station naar het grottencomplex gewandeld.



Er is overigens vanaf het station een wandelroute uitgezet met bordjes naar de ingang van het grottencomplex. Hieronder een foto van het Mariabeeld dat in de buurt van het station staat.



Verder wandelend verlaat je dan de plaats Divaca. Op de volgende foto is dit te zien omdat hier een rotonde op te zien is met in het groot het woord Divaca. Ook ligt hier op het midden een klein stukje spoorrails. De spoorwegen zijn een belangrijke werkgever in deze plaats. De trein vanuit Ljbuljana rijdt uiteindelijk door tot Villa Opicina in Italië. Die plaats ligt weer vlak in de buurt van Triëst. Je moet eerst een brug over waaronder de snelweg van Ljubljana naar Koper ligt.



Opmerkelijk is dat hier de route gewoon lijkt te stoppen. Er zijn geen bordjes meer te zien en een wandelpad is er ook niet. Uiteindelijk ben ik toch maar gewoon doorgelopen in de berm van de weg en toen ik aan de andere kant kwam stonden er weer gewoon bordjes. Hier mag dus nog wel een voetpad aangelegd worden, aangezien dit de officiële wandelroute is om bij Skocjan uit te komen. Na een tijdje langs een wat grotere weg gelopen te hebben, moet je afslaan en een zijweg inlopen.



Het grottencomplex ligt in een natuurgebied waar ook een wandelroute door is uitgezet. Daarover meer in het laatste deel van het reisverslag. Het grottencomplex van Skocjan staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De rivier de Reka loopt onder de grond door het grottencomplex heen. Omdat een deel van het complex ooit is ingestort, ligt dit deel nu als het ware in de open lucht en is dit een ravijn geworden waartussen een rivier loopt.



Toegang tot het ondergrondse deel van het grottencomplex is alleen mogelijk onder leiding van een gids. In dit deel van het park mogen helaas geen foto’s gemaakt worden. De foto’s die nu volgen komen uit het deel van het complex dat nu in de openlucht ligt. Daar kun je zonder gids doorheen lopen en is het maken van foto’s toegestaan. Hier bevindt zich ook een klein ondergronds gedeelte dat zonder begeleiding toegankelijk is. Na bij het toegangsgebouw een kaartje gekocht te hebben, loop je vervolgens met de gids naar de ingang van het complex.



De onderstaande foto is gemaakt aan het einde van de rondleiding. Dit is de overgang van het ondergrondse deel van het complex naar het deel dat nu in de open lucht ligt. In het grottencomplex zelf is het altijd heel erg koel, dus ondanks het warme weer had ik toch mijn jas maar meegenomen en die was hard nodig. De rivier de Reka loopt in totaal 34 kilometer onder de grond door.



De rondleiding door het grottencomplex waarbij een uitgebreide toelichting van de gids hoort, duurt ongeveer twee en een half uur. Tijdens de wandeling daal je langzaam af in het grottencomplex en kom je door allerlei ruimtes met druipstenen. Door het hele complex is een wandelroute gemaakt met trappen die uitgehakt zijn in steen. Alles is netjes afgezet en ook verlicht.



Halverwege de wandeling kom je op het diepste punt van het grottencomplex aan. Dit is het beste te beschrijven als een onderaards ravijn waardoor een rivier stroomt. Tijdens de wandeling loop je ook over een brug die over het ravijn gespannen is. Ongeveer 40 meter lager zie en hoor je de rivier dan door het ravijn stromen. Dit vond ik zelf het meest indrukwekkende deel van de wandeling en een bezoek aan dit grottencomplex is dan ook een absolute aanrader als je in Slovenië bent.



Een andere bijzonderheid is de kleine ondergrondse waterval die zich in het grottencomplex bevindt. Wat archeologie betreft is dit complex ook een erg belangrijk gebied waarin zich een aantal grote archeologische opgravingsplekken bevinden.



Op de bovenstaande foto is de Tominc opgravingsplaats te zien. Deze is vernoemd naar Matej Tominc die in 1819 heeft bepaald dat er trappen gemaakt moeten worden zodat het complex ook bezocht kan worden door toeristen.



In 1884 is er een expeditie gestart om te onderzoeken hoe nu de Reka rivier nu precies ondergronds verloopt. Zes jaar later werd het laagste punt, dat 200 meter onder de grond ligt, gevonden. Tijdens de wandeling waren op de wanden nog de treden te zien die door deze expedities uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw gemaakt zijn. Waar de grotten nu verlicht zijn, moesten deze mensen het in het donker doen.



De laatste drie foto’s zijn genomen in het deel van het grottencomplex waar je zonder gids in kunt. Dit is maar een heel klein stukje. Het geeft een heel klein beetje een idee hoe dit er van binnen uitziet. Maar dit is maar een klein stroompje in een hele kleine ravijn als je dat vergelijkt met het echte grottencomplex.



Daarna ben ik weer teruggelopen naar het ontvangstgebouw van het grottencomplex waar zich ook een restaurant en winkeltje bevinden. Op de weg hiernaar toe is nog het volgende monument te zien ter nagedachtenis aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog overleden zijn. De rest van de dag heb ik besteed aan een wandeling door het natuurgebied waarin dit grottencomplex ligt. Dit is te lezen in het laatste deel van dit reisverslag.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.