Reisverslag Frankfurt Main Juli 2020 Deel 2

Tags: 

Woensdag 22 juli 2020
In het eerste deel van dit reisverslag van Frankfurt Main heb ik een aantal foto’s laten zien uit het Staedel Museum. Dit is een kunsthistorisch museum in het centrum van Frankfurt. Hier volgt het tweede deel van de foto’s uit dit museum. In de kelder van het gebouw bevindt zich de collectie met kunstwerken uit de tegenwoordige tijd (vanaf 1945).

Hieronder is bijvoorbeeld een foto van Thomas Demand te zien. Deze foto laat zien hoe een kamer in het hoofdkwartier van de Stasi in Berlijn er begin 1990 uit zag toen dit gebouw bestormd was door inwoners van de stad. Hierop is echter niet de echte kamer te zien, maar een papieren versie zoals die door de kunstenaar is nagemaakt. Iets wat je op het eerste gezicht niet opvalt als je deze foto bekijkt.Het kunstobject op de onderstaande foto bestaat uit 4200 blikjes melkpoeder. Het is gemaakt door Thomas Bayrle en geïnspireerd dor de Pop-Art van de jaren ’60 van de vorige eeuw.Een schilderij uit 1967/1968 van de Ijslandse schilder Erro. Ook zijn werken vallen onder de Pop-Art stroming in de schilderkunst. Het onderstaande werk met de titel “Goebbels” is door hem in 2012 geschonken aan het museum.Het volgende kunstwerk is in 1984 gemaakt door de kunstenaar Bertram Jesdinsky. Het laat een aantal op elkaar gestapelde wasmachines zien, die vuil water in de zee pompen. Op het schilderij zijn ook een aantal flats te zien die als het ware in de zee dreigen te verdwijnen.Het punt met bepaalde moderne kunst is dat het soms lastig te herkennen is als kunst. Dat is iets dat zeker geldt voor het onderstaande werk van de Deense kunstenaar Simon Dybbroe. Het bestaat immers uit niet meer dan een aantal rollen tapijt die vrij achteloos op de grond gelegd zijn of tegen de muur staan.De foto hierboven laat een tweetal schilderijen zien van Justus Juncker uit het jaar 1765. Links is een peer te zien en rechts een appel. Beide soorten fruit zijn overrijp. Dit is te zien doordat er vliegjes rond geschilderd zijn.Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Frankfurt flink gebombardeerd. Het gevolg hiervan was dat grote delen van de oude stad tijdens de oorlog verwoest zijn. In de jaren ’50 is de stad op een moderne manier weer opgebouwd. Dit in tegenstelling tot andere steden in Duitsland, waarvan de binnenstad vaak weer volgens het oude patroon is opgebouwd en gebouwen hersteld zijn. Hierdoor is Frankfurt vooral een stad met veel moderne gebouwen geworden, die totaal anders is geworden dan voor de Tweede Wereldoorlog.Op de Rossmarkt in Frankfurt staat een fontein die vernoemd is naar Johannes Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst. Deze fontein is officieel geopend in oktober 1858 en is nu een monument.Een ander monument is het onderstaande beeld van een danser van Doris Schmauder. Dit beeld staat tussen de Junhofstrasse en de Opernplatz. De danser staat in een klein paviljoen.De Sint-Catharinakerk is een protestantse kerk in het centrum van de stad. De kerk is in de Tweede Wereldoorlog vernietigd, maar van 1950 tot 1954 weer opnieuw opgebouwd. Het gebouw is eigendom van de stad Frankfurt. De kerk in barokke stijl is oorspronkelijk gebouwd tussen 1678 en 1681.

Op de Goetheplatz in het centrum van Frankfurt staat het onderstaande beeld van de gelijknamige Duitse schrijver. Frankfurt was de eerste stad die in 1844 een beeld van deze schrijver in de openbare ruimte plaatste. Goethe staat op de sokkel, die zelf weer allerlei afbeeldingen bevat uit werken van de schrijver. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een deel van het beeld begraven zodat het veilig de oorlog overleefd heeft.De Römerberg is een plein dat voor een deel nog de sfeer uitstraalt van het oude Frankfurt. Ook dit plein is tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna geheel verwoest. Begin jaren ’80 zijn een aantal gebouwen weer opnieuw gebouwd zoals ze er voor de Tweede Wereldoorlog ook uitzagen.Het laatste plaatje in dit deel van het reisverslag is van de Oude Nicolaaskerk in het centrum van de stad. Ook dit is een protestantse kerk. De kerk is in de 12de eeuw gebouwd. Sinds de reformatie is het gebouw geen katholieke kerk meer. In de Tweede Wereldoorlog is de kerk maar relatief weinig beschadigd. Vanaf 1949 wordt het gebouw weer als kerk gebruikt maar nu door de Evangelisch-Lutherse kerk.

.

Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.