Reisverslag Bialystok 2021 deel 5

Tags: 

Vrijdag 15 oktober 2021
In totaal ben ik tijdens deze vakantie zes dagen in Polen geweest. Deze zes dagen heb ik verdeeld in drie dagen voor het bezoeken van Warschau en drie dagen voor het bezoeken van andere grote steden in Polen. Polen heeft een goed ontwikkeld spoornet tussen de verschillende grote steden waardoor je in een uur of twee in steden zoals Bialystok, Lodz en Lublin kunt zijn.

Dat zijn steden waarvoor één dag gewoon veel te weinig is, maar waarin het wel mogelijk is om in elk geval een aantal interessante zaken te bezoeken. Al deze drie de steden legen in het oosten van Polen. Dat was een bewuste keuze omdat ik op een ander moment graag nog een keer terug wil naar het westelijke deel van het land.



Op deze donderdag ben ik rond kwart voor acht met een intercity trein vertrokken uit de hoofdstad Warschau om ongeveer 2,5 uur later aan te komen op het station van Bialystok. Dit is een stad op ongeveer 50 kilometer afstand van de grens met Wit-Rusland. Zoals op de foto’s te zien was, was het een bewolkte dag waarbij het ook vrij fris was, maar nog wel aangenaam genoeg om gewoon rond te wandelen. Treinreizen in Polen is overigens niet duur. Voor een retourtje Warschau – Bialystok (afstand 184 kilometer) betaal je een bedrag van 60 zloty. Dat is ongeveer 12 euro.



Het inwoneraantal van Bialystok is al vele jaren stabiel rond de 300.000. In het jaar 2019 is het stationsgebouw voor het laatst grootschalig gerenoveerd. En ook nu vonden er in de omgeving van het stationsgebouw nog steeds de nodige werkzaamheden plaats.



Overigens valt hier ook meteen de rommeligheid van de openbare ruimte op. Waar er in veel Nederlandse gemeentes tegenwoordig gewerkt wordt met kwaliteitsniveaus van de openbare ruimte is op de onderstaande foto te zien dat er van kwaliteit weinig sprake is. Het is dus vooral zelf goed opletten. Er is vooral veel verschil te zien in kwaliteit op relatief kleine stukken van de stad. Op een bepaald moment ziet het er allemaal prima uit om even later in een rommelig straatje terecht te komen. Dit laat nog maar eens zien dat het er in Nederland over het algemeen allemaal best netjes en opgeruimd uitziet in de openbare ruimte.



Vanuit het station van Bialystok ben ik vervolgens te voet de stad ingegaan. Via een parkje met daarin een monument met een helaas onleesbare tekst kom je dan uit bij de Sint Rochuskerk.



De kerk is tussen 1927 en 1946 gebouwd in een modernistische stijl op de plaats waar in 1839 een rooms katholiek kerkhof werd ingericht. Tijdens de januari opstand van 1863 is dit kerkhof door de Russen verwoest. Polen was op dat moment geen zelfstandige staat maar een onderdeel van het Russische Rijk.



Voor een katholieke kerk ziet dit gebouw er behoorlijk sober uit. De kerk zelf is gebouwd op een soort heuvel waardoor het gebouw een zeer prominente plek inneemt in het centrum van Bialystok. Doordat rondom de kerk ook een muur gebouwd is, krijgt het geheel iets van een soort fort.



Natuurlijk was in deze kerk een portret te vinden van paus Johannes Paulus II. Dit was de eerste Poolse Paus die de leider was van de katholieke kerk van 1978 tot en met 2005. Hij is inmiddels een heilige van de katholieke kerk en wordt in Polen vereerd. In elke kerk die ik bezocht heb in Polen was er wel een portret of beeld van hem te vinden.



De kerk heeft een toren met een hoogte van in totaal 83 meter. Tijdens de bezetting door de Russen van het oostelijke deel van Polen van september 1939 tot juni 1941 waren er plannen om in het kerkgebouw, dat toen nog niet af was, een circus te vestigen.



De laatste foto die ik gemaakt heb bij de kerk laat zien dat het gebouw echt op een behoorlijk heuvel staat van waaraf je de stad Bialystok goed kunt zien.



Vlak bij de kerk bevindt zich ook een monument ter nagedachtenis aan de vliegramp bij Smolensk in april 2010. Bij dit ongeluk kwamen in totaal 96 mensen om het leven waaronder de Poolse president Lech Kaczynski. Zijn tweelingbroer Jaroslaw is ondanks dat hij zeer lange tijd allen maar lid was van het Poolse parlement feitelijk de eigenlijke leider van Polen. In rechts-nationalistische kringen in Polen (en dus ook bij de huidige regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid) wordt als sinds de ramp vermoed dat het gaat om een Russisch complot. Dat is ook dan ook mede de reden dat ten tijde van de oorlog in de Oekraine Polen zeer anti Russisch is.



Vervolgens ben ik verder gelopen richting het centrum van de stad waar je dan bij de Nicolaaskathedraal uitkomt. Dit is een Pools-orthodoxe Kerk en tegelijkertijd zetel van de bisschop van het bisdom Gdansk-Bialystok. Net zoals bij de orthodoxe kerk in Ljubljana (Slovenië) is het van de buitenkant een vrij saai gebouw met weinig versierselen.


Wanneer je de kerk echter binnengaat kom je in een prachtig versierd gebouw vol met (muur)schilderingen, ikonen en afbeeldingen van heiligen. Er is letterlijk geen een plekje waar niets is te zien.



Als afsluiting van dit deel van het reisverslag nog een laatste foto uit het centrum van Bialystok. Zoals ook op deze foto is te zien, is het bewolkt, fris en daardoor erg rustig op straat.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.