Reisverslag Berlijn 2011 Deel 5

Tags: 

Vrijdag 12 augustus (ochtend)
De vijfde en laatste gehele dag van mijn vakantie heb ik gebruikt om een bezoek te brengen aan de Poolse stad Poznan. Deze stad ligt op zo'n 250 kilometer ten oosten van Berlijn en is met de trein goed te bereiken. Een aantal keer per dag rijdt er een speciale intercity van de Duitse en Poolse spoorwegen tussen Berlijn en Warschau (Berlin-Warszawa-Express). Deze intercitytrein stopt ook in Poznan. Retourkaartjes zijn vanaf 38 euro te bestellen via de website van de Deutsche Bahn.Ik ben met de eerste trein van tien over half zeven vertrokken. Ongeveer twee en een half uur later sta je dan op het centraal station van Poznan. Hier wat duidelijk te zien dat je in Oost-Europa bent. Veel beton wat het geheel een wat treurig aanzicht gaf.Overigens was men op bepaalde perrons wel bezig met het wegleggen van keurige straatklinkers in verschillende kleuren zoals dat ook in Nederland het geval is. Met de trein door Polen reizende vallen de grote stukken bos op waar je verder echt niemand tegenkomt. Het land is een stuk leger dan Duitsland en zeker Nederland.Poznan is op het eerste gezicht een redelijk welvarende stad in Polen. Wat er aan auto's rondrijdt doet absoluut niet onder voor datgene wat je in Nederland op de straat ziet. Ook de kwaliteit van het mobiele telefoonnetwerk was bijzonder goed. Een goed 3G-netwerk zonder haperingen. Ook in de trein naar Poznan waren er geen plekken waarop het mobiele netwerk wegviel, al hoewel hier natuurlijk geen snel internet aanwezig was.Omdat de musea, die ik wilde bezoeken pas later op de dag opengingen heb ik eerst wat rondgestruind in de stad. In Poznan zijn veel mooie oude gebouwen te vinden. Tijdens de wandeling door de stad ben ik nog bij een antiquariaat binnengelopen waar ze ook een collectie oudere Duitse boeken hadden. Voor 33 Zloty heb ik daar een boek op de kop getikt met allemaal oude afbeeldingen van Duitsland uit 1935. Het boek is volledig geschreven in het oude Gotische schrift.Een mooi gebouw in het centrum van Poznan was een oude Jezuitenkerk.Zoals bij katholieke kerken gebruikelijk is, stond deze kerk natuurlijk vol met allerlei beelden van heiligen en waren er overal prachtige muurschilderingen te vinden. In deze kerk was ook duidelijk te merken dat Polen nog een erg katholiek land is. In de kerk stond ergens een rij mensen waarvan het mij in eerste instantie niet duidelijk was, wat die daar nu stonden te doen. Ze bleken in de rij te staan om bij een priester te biecht te gaan. Een gebruik dat in Nederland in de katholieke kerken al lang is afgeschaft gebeurd in Polen dus nog wel.Vrijdag 12 augustus (middag)
Poznan is een stad die bekend staat om zijn vele musea. Het eerste museum dat ik bezocht heb is het Historische Museum van Poznan. (http://www.mnp.art.pl) Hier is een overzicht te vinden van de geschiedenis van Polen en dan met name op archeologisch gebied. Allerlei vondsten zijn hier te vinden. De toegangsprijzen zijn in Polen behoorlijk laag. Toegang tot dit museum kostte 8 Zloty en voor 5 Zloty had je een Engelstalige audiotour erbij. Dat laatste was wel nodig omdat veel opschriften in het Pools waren. Wat wel opvallend was, was dat er van het personeel niemand was die echt wat Engels of Duits kon praten. In een stad waar toch flink wat toeristen komen zou daar eens over nagedacht kunnen worden. Een van de objecten die te zien was, was een oud schaakbord. Ook vele voorwerpen uit de prehistorie zoals oude bijlen en andere gereedschappen waren hier te zien.In een aantal vitrines waren opstellingen uit het leven van het vroege Polen terug te vinden. Op deze manier werd inzichtelijke gemaakt hoe mensen toen in hun levensonderhoud voorzagen en welke samenlevingsvormen er waren. Ook in deze vitrines waren weer grote hoeveelheden historisch materiaal te zien. Alles wat keurig netjes en op een ordelijke manier tentoongesteld.Het Historisch Museum van Poznan beschikte ook over een afdeling met een aantal schatten uit de Egyptische oudheid. Op het bovenstaande plaatje is een Egyptische afbeelding te zien als muurschildering.Naast beelden uit het oude Egypte werden ook een aantal mummies tentoongesteld. Al met al was er over deze twee onderwerpen het nodige interessants te zien. Na het bezoeken van dit museum heb ik in de stad nog een klein aandenken aan Poznan gekocht. Het was een kleine glazen balk met hierin afgebeeld twee vechtende geiten. Volgens een oude legende hebben er ooit twee bokken gevochten op het dak van het stadhuis van Poznan. Op weg naar het volgende museum kwam ik ook nog langs een hypermodern winkelcentrum wat in de oude binnenstad van Poznan was weggezet. Hieraan was te zien dat deze stad steeds meer aan het verwesteren is.Later op de middag ben ik nog naar het nationale museum in Poznan geweest.Hier is een zeer grote collectie schilderijen te zien. Het gaat hier niet alleen om schilders uit Polen. Ook zijn schilderijen te zien van een groot aantal schilders uit allerlei delen van Europa.Als je van schilderijen houdt, kun je hier vele uren doorbrengen. Het nationale museum is een groot gebouw wat uit verschillende verdiepingen bestaat. Ook waren er enkele schilderijen uit Nederland te zien.Vrijdag 12 augustus (avond)
Na het bezoek aan beide musea was het inmiddels laat op de middag geworden. Omdat ik met pas de trein van half 9 terug kon naar Berlijn, op dit soort internationale treinen is het toch het verstandigste om te reserveren, waren er nog enkele uren te overbruggen. Deze uren heb ik o.a. gebruikt om nog wat van de stad te zien. De rest van de tijd heb ik besteed aan het lezen van een biografie over Stalin. Voor dit soort rustige momenten is het altijd goed om wat literatuur bij je te hebben. Toen ik met de trein weer naar Berlijn vertrok was het inmiddels al donker aan het worden. Doordat Polen een flink stuk oostelijker ligt scheelt dit zo'n drie kwartier ten opzichte van Nederland. Tijdens het terugrijden met de trein richting Berlijn door het donkere Polen valt het op dat er hier nog hele gebieden zijn waar het echt donker zijn. Rond kwart over 11 kwam ik weer veilig aan op het Centraal Station in Berlijn.

Zaterdag 13 augustus
De zaterdag stond in het teken van het inpakken van de spullen en de terugreis naar Nederland.Rond half 10 vertrok daar de intercity terug naar Nederland om rond een uur of vier aan te komen in Amersfoort.

Commentaar

Berlijn

Leuk, Willem-Jan, ik ben begonnen in Berlijn 2011 Deel 5 geloof ik. Leuk om jouw reisverhalen te lezen. (Ik ben ook een reisliefhebber)

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.