GroenLinks congres 11 februari 2012 Kunduz

Tags: 

Vandaag is in Utrecht Leidsche Rijn (Vredenburg) het jaarlijkse GroenLinks congres. Voor het grootste deel staan er geen belangrijke onderwerpen op de agenda. Het belangrijkste punt is een motie over het stopzetten van de steun van GroenLinks aan de missie in Kunduz.

Voordat de Kunduz motie in stemming kwam, passerden enkele andere moties de revue. Een motie waarin uitgesproken werd dat Israel geen democratische staat is werd verworpen.

Sprekers over de Kunduz motie waren o.a. Karel van Broekhoven, Hans Feddema en Kathelijne Buitenweg. Feddema en Broekhoven hielden beiden een betoog voor het stopzetten van de missie. Volgens Feddema kan er niet zo maar van buitenaf een nieuw systeem worden opgelegd aan Afghanistan. Kathelijne Buitenweg hield niet verrassend een verhaal voor voortzetting van de missie. Ook op eerdere congressen heeft Kathelijne de lijn van de fractie verdedigd. Karel van Broekhoven vertelde dat de Taliban overal al hun posities hebben ingenomen. Nadat de troepen weg zijn gegaan zal volgens hem de regering van Karzai instorten en de Taliban de macht overnemen. De opgeleide agenten zullen dan door de Taliban ingezet worden. Ineke van Gent gaf als tegenstander aan dat nu de stekker niet uit de missie getrokken kan worden. Tactisch een slimme zet van de fractie. Ineke gaf wel duidelijk aan dat er geen sprake kan zijn van een uitbreiding van de missie. Kamerlid Mariko Peters geeft aan dat het onderwerp Kunduz voor GroenLinks moeilijk is. Uit een bezoek aan Afghanistan blijkt dat de missie zin heeft. De vraag is nu of je deze missie de kans geeft om te groeien. Op dit moment is er geen reden om de steun aan de missie in te trekken. Het is belangrijk om nu te werken aan eenheid. Een motie om de steun in te trekken als andere landen hun militairen terugtrekken ontraadt Mariko ook. Als de militairen weg zijn, moet het Afghaanse volk gesteund blijven worden. Een motie van Zaanstad om te komen tot een politieke oplossing wordt namens Mariko door de Tweeds Kamerfractie gesteund.

In de tweede termijn worden de argumenten nog eens herhaald. Uiteindelijk stemt rond de 65% van de aanwezigen voor het niet stoppen met de missie naar Kunduz.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.