Reisverslag Oost-Duitsland 2013 Deel 5

Tags: 

Vrijdag 3 mei (ochtend)
In Berlijn zijn er in totaal een drietal plaatsen waar een monument is weggezet ter nagedachtenis aan de Russen die Berlijn bevrijd hebben. De bekendste twee zijn het monument in het Westen van Berlijn (Tiergarten) en het monument in Treptower Park. Dit laatste ligt in het oostelijke deel van Berlijn. Er is daarnaast nog een derde monument dat in de buurt van de Schoënholzer Heide ligt, ook in het oosten van de stad. Dit monument is het minst bekende van de drie.De andere twee monumenten heb ik tijdens eerdere vakanties al bezocht en aangezien ik deze dag vooral dingen in het oosten van Berlijn ging bezoeken, wilde ik ook het derde monument zien. Helaas was het geheel wegens bouwwerkzaamheden afgesloten en daardoor kon je alleen maar enkele dingen van buitenaf zien. Toen ik terugliep om de bus te pakken richting de botanische tuin in Blankenfelde-Pankow kwam ik per toeval nog een herdenkingsmonument tegen met een tekst van Erich Weinert, een communistische Duitse schrijver. Dit soort overblijfselen van de oude DDR zijn in het oosten van Berlijn nog op allerlei plekken te vinden.Na een reis met de bus kwam ik rond kwart over elf aan bij de botanische tuin in de wijk Blankenfelde-Pankow. (http://www.gruen-berlin.de/parks-gaerten/bvp/uebersicht) Dit is een buitenwijk van Berlijn. Wanneer je hier rondloopt, ziet het er ook meer dan 20 jaar na de val van de muur nog erg Oost-Europees uit. Dit is ook meteen het interessante van de stad Berlijn. De verschillende delen van de stad hebben elk een totaal andere sfeer en inrichting.De botanische tuin is eigenlijk een heel groot park. In het Oosten van Berlijn zie je veel van dit soort parken. Een flink deel van de bebouwing bestaat hier uit flats en de mensen gebruiken dit soort parken dan ook om te recreëren bij mooi weer. In deze botanische tuin waren niet enkel planten en bloemen te zien maar ook bepaalde dieren.Omdat deze tuin niet meer in handen is van de stad Berlijn kun je hier niet gratis in, zoals dat in de andere parken in Berlijn wel het geval is.Delen van de tuin bestonden uit grasland en bomen. Wat meer achterin was o.a. een soort bijenkast te zien, bestaande uit allerlei boomstammen met gaten erin.Ook stond hier een grote wand waarin allerlei soorten stenen verwerkt waren uit de hele wereld. Helaas stond niet overal bij aangegeven waar het vandaan kwam en wat voor soort materiaal het was.Op het terrein stond ook een overdekte plantenkas, maar deze was op het moment dat ik er was helaas niet open.Vrijdag 3 mei (middag)
Vanuit Pankow ben ik in het begin van de middag vertrokken naar het Joodse kerkhof Weissensee. (http://www.jg-berlin.org/judentum/friedhoefe/weissensee.html) Dit kerkhof bestaat sinds 1880 en is met zijn 115.000 graven het grootste joodse kerkhof van Europa.Tijdens een eerdere vakantie heb ik dit al wel eens proberen te bezoeken, maar toen stond ik bij de verkeerde ingang die dicht bleek te zijn. Nu had ik de juiste ingang gevonden en ik was ook nog op tijd, want het kerkhof was nog tot 14.00 uur open. Het kerkhof zelf is enorm groot met nog een aantal vrije plekken. Er kunnen dus nog steeds mensen begraven worden. Het merendeel is een bosachtig gebied met tussen de bomen allerlei graven.Op bepaalde stukken van het kerkhof stonden aan de rand hoge opstaande graven, die een muur vormden en daarmee het kerkhof afsloten.Door de grootte van het terrein ben ik aan het eind toch even aan het zoeken geweest om de uitgang weer te vinden. Al met al is het door zijn omvang zeer indrukwekkend om te zien en dus aan te raden om te bezoeken. Juist die plekken die niet erg bekend zijn onder toeristen zijn vaak het interessants om te zien.Als laatste ben ik deze dag naar de “Gaerten der Welt” gegaan. In de tijd van de DDR was ook dit een groot park waar de mensen voor ontspanning naar toe konden gaan. Ook dit park wordt nu door een privaat bedrijf geëxploiteerd. Dit is hetzelfde bedrijf dat ook de botanische tuin onder haar hoede heeft. Vlak bij de ingang stonden een aantal gebouwen in verschillende stijlen (Oosters, Arabisch)In een ander gedeelte werden een aantal sprookjes uitgebeeld zoals de nieuwe kleren van de keizer, die in het plaatje hieronder te zien is.Naast een kas waarin tropische planten te zien waren, waren er een aantal speciale tuinen aangelegd zoals een Koreaanse tuin en een Japanse tuin. Dit gedeelte had wel wat weg van de kasteeltuinen in Arcen, maar dan kleiner van omvang.

Vanaf een verhoging was het mogelijk om uit te kijken over het hele park en over de wijk Marzahn waar dit park in ligt. In de christelijke tuin waren in de vorm van een kunstwerk bepaalde teksten uit de bijbel te zien.De grootste buitenlandse tuin is de Chinese tuin, deze lag aan het water en hier is ook een theehuis waar je als bezoeker wat kunt drinken.In totaal zijn er een tweetal doolhoven op het terrein. Eén echt doolhof bestaande uit hagen waar je niet bovenuit kan kijken en een ander doolhof waarbij stenen in verschillende kleuren zijn weggelegd zodat je paden krijgt.Het laatste onderdeel was een tuin aangelegd in Italiaanse renaissancestijl. Vooral in dit deel van het park is er nog veel open ruimte waar op een later moment nieuwe tuinen aangelegd zouden kunnen worden.Toen ik het park rond half 6 verlaten heb, ben ik teruggegaan naar het centrum van Berlijn. ’s Avonds heb ik geen dingen meer ondernemen aangezien ik de volgende dag al weer vroeg op moest om met de trein naar Braunschweig te gaan. Bij het station waar ik op de S-Bahn ben gestapt richting was nog een overblijfsel uit de DDR te zien, een putdeksel met het opschrift: ““Made in GDR” (GDR = German Democratic Republic)Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.