Reisverslag Boedapest-Zagreb 2018 Deel 15

Tags: 

Donderdag 3 mei 2018
Varazdin heeft een klein station en nadat ik uit de trein was gestapt, kon ik rond kwart voor 11 gaan wandelen richting het centrum van de stad. Dit centrum ligt op loopafstand van het station van de station. De onderstaande foto is genomen voor het station van de stad.Voor het station van Varazdin ligt een klein parkje. Als je hier doorheen loopt kom je al uit in de barokke binnenstad.Vanwege de mooie oude binnenstad en een aantal musea die zich in Varazdin bevinden, is dit een interessante stad om in een dag te bezoeken. Dit is precies de tijd die nodig is en dan heb je de echt belangrijke dingen in de stad ook gezien.Op de volgende foto is een stuk te zien van het Franciscanen klooster van de stad. De kerk die bij het klooster hoort is in de tweede helft van de 17de eeuw gebouwd. Volgens de geschiedschrijving bevinden de franciscanen zich al sinds de 12de eeuw in Varazdin.Een ander klooster met bijbehorende kerk is het Ursulinenklooster. Wat erg jammer was, was dat de kerken in Varazdin meestal niet open zijn. Als je binnen kunt, is alles afgeschermd door een glazen wand zodat je niet de kerk zelf in kunt. Dit is totaal verschillend met landen als Duitsland en Italië waar je over het algemeen alle kerken gewoon binnen kunt lopen.In het oude fort van Varazdin bevindt zich sinds 1925 het stadsmuseum. Gedurende een vijftal eeuwen heeft het fort zijn uiteindelijke vorm gekregen. De eerste permanente tentoonstelling van het museum bestond uit voorwerpen die door een aantal belangrijke families uit de stad aan het museum zijn geschonken.Als de trein de buitenwijken van Zagreb is uitgereden kom je al snel in het landelijk gebied terecht. Rond de steden zijn vaak industriegebieden te zien zoals dit opslagterrein voor auto's.Tegenwoordig zit het museum niet alleen meer in het oude fort. Er is een apart museum in het Herzerpaleis waar een grote collectie insecten is te zien. Hier ben ik later op de dag naar toe geweest. In het Sermage paleis hangen de kunstwerken van het museum.Het stadsmuseum gaat vooral in op de geschiedenis van de stad Varazdin en haar directe omgeving. Het museum bezit een collectie schilderijen, meubels, wapens en decoratieve objecten.

Op de onderstaande foto is een van de eerste ruimtes van het museum te zien. Hierin bevinden zich een aantal voorwerpen die te maken hebben de handel en kunst uit het verleden van de stad.Op de volgende twee foto´s zijn allerlei voorwerpen van glas en porselein te zien, die in de stad Varazdin of haar omgeving gemaakt zijn.

Doordat het museum zich in een oud pand bevindt en er niet echt een route is, is het wel steeds goed opletten dat je geen zaken vergeet. Al met het al is het toch nog een behoorlijk museum. Door de vele kleine ruimtes waaruit het gebouw bestaat, lijkt het in eerste instantie allemaal niet erg groot.Hieronder is een kabinet te zien dat vroeger gebruikt werd in de Florianskerk van Varazdin. De inventaris van de sacristie is ontworpen door Matija Saurer.Een verrijdbaar altaar geschilderd door Franz C. Kolfurst. Het altaar heeft de vorm van een kast met twee deuren die open kunnen. Wanneer deze open zijn ontstaat een altaar.Een kamer ingericht in een barokke stijl uit de 19de eeuw.Een kamer ingericht in rococo stijl uit de 19de eeuw.Een oud Duitse inrichting uit de tweede helft van de 19de eeuw.Een kamer ingericht in Art Nouveau stijl uit de eerste helft van de 20ste eeuw.Renaissance uit de 16de eeuw. Het kabinet aan de linkerkant komt waarschijnlijk uit Duitsland (tweede helft van de 16de eeuw).Een barok ingerichte kamer uit de 17de eeuw.Een rococo kamer uit de 18de eeuw. In deze kamer hangt een schilderij van Maria Theresa van Marten van Meytens. Op het andere schilderij staat haar echtgenoot Francis Joseph van Lotharingen.Klassieke barok uit de 18de eeuw.Rococo uit de 18de eeuw. In de ruimte bevindt zich ook een schilderij van keizer Josef II van Pompei Girolame Battoni. De commode komt uit de tweede helft van de 18de eeuw en is gemaakt in de buurt van Wenen.Classicisme uit het laatste deel van de 18de eeuw. Bij alle voorwerpen stond aangegeven waar ze waarschijnlijk vandaan zijn gekomen. Ook hier bevindt zich weer een protret van de Oostenrijkse keizer Josef II.In de gangen van het museum hingen nog allerlei schilderijen. Doordat niet aangegeven werd van wij deze schilderijen zijn en welke personen er op afgebeeld worden, is voor de bezoekers niet duidelijk wat deze nu precies met Varazdin te maken hebben.Nog een keer classicisme uit het laatste deel van de 18de eeuw.Empire stijl uit het eerste deel van de 19de eeuw.Biedermeier uit de eerste helft van de 19de eeuw.Op de laatste foto uit het museum is de wapenverzameling te zien.De oude burcht van Varazdin ligt als het ware in een vierkant groen gebied. Rond de burcht bevindt zich een wal waarover je kunt lopen. Je ziet de burcht dan liggen als je naar beneden kijkt.


Dit gebied wordt daarom door de inwoners van de stad ook als een wandelgebied gebruikt.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.