Reisverslag München 2019 deel 1

Tags: 

Zondag 5 mei 2019
Begin mei ben ik in totaal een viertal dagen naar München geweest. Op de eerste dag van deze vakantie ben ik in München zelf gebleven om een aantal musea te bezoeken. Als eerste was dit het museum voor Egyptische kunst. Het museum is ontstaan uit de verzamelingen van een aantal koningen en hertogen van de staat Beieren.



In 1966 is de collectie voor het eerst tentoongesteld. Uiteindelijk is hieruit het huidige museum ontstaan. Het museum is sinds 2013 gevestigd in het huidige gebouw. Het museum zelf bestaat uit een grote verzameling voorwerpen uit de verschillende periodes van de Egyptische beschaving.



De volgende foto laat een beeld zien van de Sabu met zijn vrouw Meritites. Het beeld komt uit de periode van de 5de dynastie van Egypte (Van 2504 tot 2347 voor Christus).



Het beeld op de onderstaande foto laat de priester Neye en zijn moeder Mutnofret zien. Het komt uit de periode van de 19de dynastie van Egypte (rond 1250 voor Christus).



Een bijzonderheid is de obelisk die in het museum te zien is. Obelisken werden meestal gebouwd bij de ingang van tempels om de zonnegod te eren. Op deze obelisk is de naam van Titus Sextius Africanus terug te vinden, die in jaar 59 na Christus prefect van Egypte was. Het is niet duidelijk waar deze obelisk precies in Rome gestaan heeft. De obelisk is uiteindelijk in Frankrijk terecht gekomen waar hij in 1815 gekocht is door de Beierse koning Ludwig I.



De Egyptische objecten laten een overzicht zien van de ontwikkeling van de cultuur van de oude Egyptenaren sinds 3000 voor Christus. Rond die tijd werden de verschillende bevolkingsgroepen in het gebied van het huidige Egypte een staat onder leiding van een farao.



Het museum is in bezit van een grote verzameling beeldjes (oesjabti) die overledenen in het Oude Egypte meenamen in hun graf. Het zijn vaak beeldjes waarmee landbouwers uitgebeeld worden. Met behulp van deze beeldjes zou de overlevende dan zijn werk kunnen verrichten in het hiernamaals. Aanvankelijk kregen overledenen slechts een beeldje mee. Later werden dat er 365, eentje voor elke dag.



Hieronder is de kist van een overleden kind te zien met een aantal voorwerpen die meegegeven werden in het graf. De afbeeldingen op de kist laten treurende leden van de familie zien.



In het jaar 30 voor Christus wordt Egypte een onderdeel van het Romeinse Rijk. Een gevolg hiervan is, dat allerlei beelden met Egyptische elementen ook in andere delen van het Romeinse Rijk gaan verschijnen. In eerste instantie werden de beelden uit het Oude Egypte zelf gehaald om later in Rome nagemaakt te gaan worden. Op de volgende foto is een lopende man afgebeeld uit de eerste eeuw voor Christus.



In het Oude Egypte was er de traditie om de deksel van graftombes te versieren met afbeeldingen. De volgende foto laat een jongen zien met druiven en een kleine hond.



Hieronder een figuur van de god Thot afgebeeld als een ibis. Het is een beeld uit de 26ste dynastie van rond 600 voor Christus. In het oude Egypte was dit de god van de maan, magie, kalender, schrijfkunst en wijsheid.



Het volgende beeld komt uit het gebied dat tegenwoordig Nubië heet. Het bestond in de oudheid uit allerlei koninkrijken en is ook een vazalstaat van Egypte geweest. Het gebied is nu verdeeld tussen het moderne Egypte en Soedan. Het figuur laat een vrouw zien uit de Meroïtische tijd (2 tot 3de tijd na Christus).



De laatste foto laat een aantal reliëfs zien uit het Noordwest Paleis van Assurnasirpal II in Nimrud. Dit was de hoofdstad van Egypte in de 9de eeuw voor Christus. Ze laten wezens met vleugels zien die tot doel hadden om de koning en zijn huis te beschermen. Oorspronkelijk waren de reliëfs ook met verschillende kleuren beschilderd en stonden er boven teksten waarin de koning geprezen werd. De reliëfs zijn in 1863 gekocht door koning Ludwig I. Zijn huisarchitect was namelijk bevriend met de Engelsman Henry Layard, die in Nimrud de opgravingen leidde.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.