Reisverslag London 2019 deel 7

Tags: 

Zondag 14 juli 2019
Nadat we in de ochtend het observatorium van Greenwich hebben bezocht, zijn we in het begin van de middag naar het Queen’s House gegaan. Oorspronkelijk is het gebouwd als verblijf voor de koninklijke familie. Vanaf 1806 is het in gebruik geweest bij de “Royal Hospital School”. Dit is een school met bijbehorende kostschool in de traditie van de marine waarop leerlingen tussen de 11 en 18 jaar zitten.

Sinds 1937 worden de gebouwen door het nationale maritieme museum gebruikt. In het Queen’s House bevinden zich de schilderijen en portretten die met de marine te maken hebben.Wanneer je het Queen’s House naar binnen gaat, kom je terecht in de “Great Hall”. Deze bevindt zich in het hart van het gebouw. De vloer bestaat uit wit marmer uit Italië en zwart marmer uit België. Oorspronkelijk stonden hier beelden uit de collectie van Charles I.De ruimte waarin de volgende schilderijen hangen, werd toen het gebouw nog in gebruik was als school gebruikt door de leiding van de school voor het eten van hun maaltijden. Tijdens de twee wereldoorlog zijn er in opdracht van de regering allerlei portretten gemaakt van gebeurtenissen als een soort propaganda.Het onderstaande schilderij is gemaakt door James Clark Hook. Het laat onschuldige spelende kinderen zien in relatie tot de gevaren van de zee.Een bijzonderheid van de “Queen’s Presence Chamber” is dat hierin nog het originele plafond zit uit de begintijd van het gebouw.In de “Privy” kamer van de koning hangen nu een aantal schilderijen waarop zeeslagen worden afgebeeld die in de periode van 1650 tot 1670 hebben plaatsgevonden tussen Engeland en Nederland.In de volgende ruimte zijn een aantal pentekeningen te zien van de Nederlandse schilder Willem van de Velde. Hij was een van de eerste artiesten die schetsen maakte van zeeslagen. Op uitnodiging van Charles II is hij verhuisd naar Engeland waar hij in het Queen’s House ruimte kreeg om zijn werk te doen.De volgende foto laat een aantal portretten zien van helden uit de 18de eeuw. Voor het grootste deel gaat het hier om officieren uit de marine.In een ruimte die vroeger door de koning als werkkamer gebruikt werd, hangen nu schilderijen uit de verzameling van Charles I. Het was in die tijd voor koningen en andere belangrijke mensen gebruikelijk om een kamer in te richten met allerlei kunstobjecten. Dit symboliseerde dan dat de eigenaar de wereld kende doordat deze voorwerpen vaak uit allerlei landen kwamen.En zoals in de meeste koninklijke musea ontbrak ook hier niet de gebruikelijke verzameling porseleinen voorwerpen.

IMG SRC=http://www.wjvanderzanden.nl/sites/default/files/images/London%202019/London-20190714-Queens-House-10.jpg>

Het plafond dat te zien is op de volgende foto, komt uit de ruimte die vroeger door de koningin gebruikt werd om mensen te kunnen ontmoeten. Oorspronkelijke werd deze ruimte als slaapkamer gebruikt door Henriëtta Maria van Frankrijk. Door haar huwelijk met Charles 1 was zijn koningin van Engeland geworden.

IMG SRC=http://www.wjvanderzanden.nl/sites/default/files/images/London%202019/London-20190714-Queens-House-11.jpg>

Ook de koningin had een aparte “Privy Camber” waarin ze haar adviseurs ontving. Het vermoeden is dat deze kamer dan ook rijkelijk versierd was met tapijten en wandbekleding zoals die te zien is op het grote schilderij dat in deze ruimte hangt.

IMG SRC=http://www.wjvanderzanden.nl/sites/default/files/images/London%202019/London-20190714-Queens-House-12.jpg>

De volgende ruimte is in gebruik geweest als slaapkamer van de koningin. Later is deze ruimte gebruikt door de persoon die verantwoordelijk was voor het park dat zich bij het Queen’s House bevindt. De schilderijen komen uit de 18de eeuw en laten vooral zien dat de Engelse handelaren en de marine toen over de hele wereld actief waren.

IMG SRC=http://www.wjvanderzanden.nl/sites/default/files/images/London%202019/London-20190714-Queens-House-13.jpg>

Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.