Reisverslag Praag-Berlijn Oktober 2018 Deel 9

Tags: 

Donderdag 11 oktober 2018
Eén van de musea in Kutna Hora is het stenen huis. Dit bestaat uit een tweetal delen. Ten eerste een lapidarium met opgraven uit de middeleeuwen. Het tweede deel is een tentoonstelling over de stad in de 17de tot en met de 19de eeuw. Het lapidarium is altijd te bezoeken. De rest van het museum alleen in de vorm van een rondleiding.Het gebouw waarin het museum zich bevindt is gebouwd rond 1490. In 1900 heeft een grote restauratie van het gebouw plaatsgevonden waarbij veel oorspronkelijke stenen elementen zijn vervangen door duplicaten. Een aantal van de oorspronkelijk stenen elementen zijn hier nu te zien.

Door de vele mijnen in het gebied was het niet mogelijk om water uit de grond te halen via putten. Hierdoor moest het water via pijpen aangevoerd worden uit een bron in Bylany. Het water kwam dan in Kutna Hora uit een aantal fonteinen. Op de onderstaande foto is de stenen fontein te zien die tussen 1493 en 1495 in de stad gebouwd is..Door middel van het opvangen van oppervlakte water werd er ook water verzameld in reservoirs. Deze reservoirs bevonden zich in kelders en zorgden er ook voor dat er hier dan een constante temperatuur en luchtvochtigheid heerste. Hierdoor bleef het voedsel een langere periode goed..Op de onderstaande foto zijn nog een aantal originele fragmenten te zien van de Corpus Christi kapel.Het museum zelf kun je alleen "rondleiding" bezoeken. Die "rondleiding" bestond er in dit geval uit dat je een aantal A4-tjes krijgt met Engelse uitleg en dat er een medewerker van het museum, die zelf geen Engels kan, met je meeloopt om in elke ruimte netjes het licht aan te doen en vervolgens weer uit te doen als je weggaat. Ik was op dat moment de enige bezoeker. Het nut van deze manier van "rondleiden" heb ik niet kunnen ontdekken.

Op de volgende foto is een keuken te zien met spullen uit de 17de en 18de eeuw. Het is een zogenaamde "open hearth kitchen" die los stond van het normale huis..De volgende ruimte laat een pronkkamer zien in een huis van iemand van de betere klasse. De meubels zijn in barokke stijl uit het laatste deel van de 17de eeuw. Het gaat hier dus echt om een kamer waarmee men zijn rijkdom kon laten zien en niet om een van de ruimtes waarin daadwerkelijk geleefd werd.In Kutna Hora bevonden zich een drietal kerkelijke ordes, Cisterciënzers, Jezuïten en Ursulinen. In het begin van de 17de eeuw moesten de meeste niet katholieke inwoners de stad verlaten. De Jezuïten hebben veel invloed gehad op de geschiedenis van Kutna Hora. Ze gaven les op scholen, werkten als missionarissen, priesters en waren actief in de wetenschap.Een foto uit de laatste ruimte laat Vaclav Bach zien. Hij was de tweede leider van de Sokol in Kutna Hora. Deze beweging is in 1862 opgericht in Praag en organiseerde allerlei sportevenementen. Daarnaast had deze beweging ook een duidelijk nationalistisch karakter. Tussen 1884 en 1888 heeft de Sokol zijn eigen gymnasium gebouwd in de stad. In 1914 zijn veel van de leden het leger ingegaan om te vechten in de eerste wereldoorlog.In 1770 werd in Kutna Hora een organisatie van scherpschutters opgericht. Deze waren onder andere verantwoordelijk voor de vrijwillige verdediging van de stad. Tijdens traditionele feesten schoten ze ook met peil en boog op houten volgens die boven op een houten paal bevestigd zijn.De buste op de volgende foto is van Frantisek Stane. Hij was van beroep dokter en behandelde veel van de mijnwerkers. Arme mijnwerkers behandelde hij gratis en hij is ook een van de oprichters geweest van het ziekenhuis van de stad. Tussen 1856 en 1894 was hij lid van de gemeenteraad van de stad waar hij zich bezig hield met onderwijs. Hij heeft een aantal scholen opgericht en gezorgd voor bibliotheken in verschillende scholen.Het volgende schilderij laat het bezoek van keizer Frans Joseph I aan Kutna Hora zien.Hier nog een overzichtsfoto van deze laatste ruimte van het museum.Inmiddels was het al een uur of drie in de middag geworden. Omdat ik niet meer voldoende tijd had om nog een museum te bekijken (vanwege het feit dat alles met rondleidingen op bepaalde tijdstippen gaat) en ik rond vijf uur weer met de trein terug zou gaan naar Praag, heb ik nog een dik uur rondgelopen door Kutna Hora. In een van de zijstraten staat de "Church of the Most Sacred Heart of Our Lord".

Als je door deze zijstraten loopt, zie je dat er in tegenstelling tot het meer toeristische gedeelte van de stad nog heel wat verwaarloosde gebouwen staan.Na deze wandeling ben ik doorgelopen naar het station Kutna Hora Mesto, dit ligt het dichts in de buurt van het oude stadscentrum. Hier was het wachten op de regionale trein naar het centrale station van Kutna Hora.Rond tien over vijf kwam de trein naar Praag met een vertraging van rond de tien minuten aan. Deze sneltrein reed rechtstreeks door naar het Centraal Station in Praag waardoor een extra overstap zoals in de ochtend niet nodig was. In Tsjechië kun je voor een aantal binnenlandse treinen ook gratis een plaats reserveren. Het was goed dat ik dat gedaan had, want het was erg druk in deze trein.

Rond een uur of zes was ik dan al weer op het Centraal Station in Praag waarna de trein nog doorreed naar het eindstation Praag Smichov.Op het Centraal Station van Praag staat bij spoor 1 een monument ter nagedachtenis aan Nicholas Winton. Hij heeft vlak voor het begin van de oorlog 669 voornamelijk Joodse kinderen uit het bezette Tesjecho-Slowakije gered door ze over te brengen naar Groot-Brittannië. Sinds 2009 staat dit monument op het Centraal Station in Praag.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina