Reactie toevoegen

Reisverslag Dresden 2014 Deel 4

Tags: 

Vrijdag 25 juli 2014 (ochtend)
Op de laatste dag van deze vakantie ben ik in Dresden zelf gebleven. In 2012 en 2013 ben ik vanuit Berlijn al eens eerder een dag in Dresden geweest. Maar in een grote stad zoals Dresden raak je nooit uitgekeken.



In de ochtend heb ik de “Gedenkstätte Münchner Platz Dresden” (https://www.stsg.de/cms/dresden/startseite) bezocht. Dit is een voormalige rechtbank, gevangenis en plaats waar gevangenen terecht gesteld werden. Van 1907 tot 1957 heeft het gebouw deze functie gehad. De herdenkingsplek bevindt zich in een klein deel van dit grote gebouw dat nu gebruikt wordt door de universiteit van Dresden. Via een ingang links van de hoofdingang kun je naar binnen. Dit is niet erg goed aangegeven, dus hierdoor was het even zoeken voordat ik de ingang gevonden had.



Het eerste deel van de tentoonstelling ging over de tijd van het Nationaal-Socialisme (1933 – 1945). Naast een beperkte collectie algemene geschiedkundige zaken was er vooral aandacht voor de individuele personen, die hier terechtgesteld zijn.



Alles was, zoals op veel van dit soort plekken in Duitsland, keurig netjes gedocumenteerd. Het tweede deel van de tentoonstelling ging over de periode van 1945 tot 1957. Hier werd ingegaan op de tijd van de Sovjetische Bezetting van ’45 tot ’49 en de DDR jaren tot 1957.



Te zien was onder andere een document uit de DDR tijd waarop de straffen al waren aangegeven voor begin van het proces. In een aantal gevallen was de strafmaat nog aangepast door Walter Ulbricht, op dat moment secretaris-generaal van de regerende SED en feitelijk de belangrijkste man in Oost-Duitsland. In een apart gedeelte werd ook ingegaan op de rol van deze herdenkingsplek ten tijde van de DDR. Gedurende deze tijd werd enkel aandacht besteed aan het communistische verzet tijdens Hitler Duitsland. Dat er van 1945 tot 1957 ook processen en terechtstellingen plaatsvonden werd verzwegen.



Vrijdag 25 juli 2014 (middag)
Hierna was het tijd om terug te gaan naar het centrum van Dresden. Na wat gegeten te hebben ben ik naar de “Zwinger” (http://www.skd.museum/de/museen-institutionen/zwinger-mit-semperbau/index.html) in Dresden geweest. Hier zijn een drietal musea ondergebracht. Een gedeelte waar schilderijen van oude meester te zien zijn, een porseleinverzameling en een salon met wiskundige en natuurkundige voorwerpen.



De “Zwinger” zelf is een prachtig barok gebouw met een tuin, vijvers en fonteinen. Als eerste heb ik de verzameling schilderijen van allerlei oude meesters bezocht. In dit gedeelte was het maken van foto’s niet toegestaan.



In een ander deel van “De Zwinger” is een tentoonstelling te zien van andere wiskunde en natuurkundige voorwerpen uit eerdere tijden. Hierbij moet dan gedacht worden aan verrekijkers, klokken en voorwerpen om in geheimschrift te schrijven.



De foto hierboven laat de planetenklok zien van “Kürfürst August”. Het geheel is volledig mechanisch. Op de vier kanten van de klok zijn de posities van de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus te zien en ook de zon en maan.



Ook waren allerlei objecten te zien die gebruikt werden om het heelal te bestuderen. Als laatste heb ik de verzameling porselein bezocht. Ook hier was het maken van foto’s niet toegestaan. Dit was een zeer indrukwekkende verzameling verspreidt over verschillende zalen, waar maar geen einde aan leek te komen. Rond de 20.000 stukken porselein worden hier tentoongesteld. Porselein uit China, Japan, maar ook uit Duitsland was er te zien.



Nadat ik ook het laatste musea in “De Zwinger” had gezien, was het zes uur geworden en daarmee het einde van deze dag. De volgende dag ben ik rond half 12 met de trein vertrokken naar Dresden met in Wuppertal een overstap op de regionale trein naar Venlo, Nederland.

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.