szentendre

Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 4

Tags: 

Zondag 1 mei 2022
Szentendre is zoals eerder al aangegeven een stad waar een groot aantal kunstenaars wonen en gewoond hebben. Daardoor bevinden zich hier een flink aantal musea waar aandacht aan het werk van deze kunstenaars besteed wordt en die er vaak ook naar vernoemd zijn. Dit is ook het geval bij het Kmetty museum dat vernoemd is naar de Hongaarse schilder Jonas Kmetty. Het museum bestaat sinds 1981. Zijn schilderijen bestonden voor een groot deel uit stillevens, landschappen en zelfportretten.

Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 3

Tags: 

Zondag 1 mei 2022
Door de grote Servische invloeden in Szentendre beschikt de stad ook over een eigen Servisch Orthodox museum. Het idee voor het oprichten van een dergelijk museum ontstond in de periode 1950 tot 1975. De toenmalige bisschop van de Servisch Orthodoxe kerk begon met het verzamelen van waardevolle spullen uit zijn bisdom. Pas in 1964 was er in het bisschoppelijk paleis in Szentendre een kleine permanente collectie te zien. Hierna startte ook een systematisch studie van Servische religieuze kunst uit het verleden in Hongarije. De collectie werd langzaamaan groter en in 1979 werd ook het archief en de bibliotheek van het bisdom Buda van de kerk een onderdeel van het museum.

Reisverslag Hongarije mei 2022 Deel 2

Tags: 

Zondag 1 mei 2022
Vanwege de flinke vertraging waar ik de vorige dag last van heb gehad tijdens mijn reis naar Budapest was ik pas rond 1 uur aangekomen in mijn hotel in de Hongaarse hoofdstad Budapest. Op de eerste vakantiedag had ik een bezoek gepland aan Szentendre. Dit is een stad met ongeveer 23.000 inwoners ten noorden van de hoofdstad Boedapest. Zoals uit de foto’s zal blijken is het wel een behoorlijk toeristische stad, want het was er op deze 1ste mei erg druk en er waren echt overal winkeltjes met allerlei soorten prullaria. Omdat Szentendre zo dicht bij Budapest ligt, is de reistijd maar erg beperkt. Wel fijn als je de vorige dag pas erg laat op je bestemming bent aangekomen.

Abonneren op szentendre