Reisverslag Berlijn Oktober 2019 Deel 2

Tags: 

Donderdag 10 oktober 2019
Het stadsdeel Köpenick was tot 1920 een zelfstandige stad. In dat jaar werd het onderdeel van het grotere Berlijn. Köpenick heeft sinds 1929 een eigen museum. Het museum is gevestigd in een oud vakwerkhuis op de oude Markt van het stadsdeel. Het pand stamt uit 1651 en is in het begin van de jaren ’90 uitgebreid gerestaureerd. In de permanente tentoonstelling wordt ingegaan op de geschiedenis van de stad.



Het museum is gratis toegankelijk. Op de eerste gemaakte foto is een reconstructie te zien van een klein deel van een vakwerkhuis.



In Köpenick bevindt zich een klein eilandje met een oppervlakte van 6 hectare waarop het kasteel van Köpenick staat met bijbehorende tuin. In het kasteel is tegenwoordig een museum met kunst uit de Renaissance, Barok en Rococo. Een maquette hiervan is op de volgende foto te zien.



De onderstaande foto laat het kostuum van een grenadier uit het Pruissen van 1760 zien. Dit was een soldaat die gespecialiseerd was in het werpen van handgranaten. Voor dit kostuum staat een spinnenwiel uit de 19de eeuw.



Het museum behandelt in een aantal kleine zalen steeds een ander onderdeel van de geschiedenis van Köpenick.



In 1835 werd door Henriette Lustig in Köpenick de eerste wasserij geopend. In het begin gebeurden het wassen in de rivieren de Spree en de Dahme. Toen het bedrijf groter werd en het niet meer mogelijk was om te voet de was naar de klanten te brengen gebeurde dit met behulp van een hondenkar. In de loop van de tijd ontstonden er in Köpenick een groot aantal wasserijen.



De tijdelijke tentoonstelling ging over de “Siedlung Elsengrund”. Dit is een tuinstad in Köpenick die tussen 1918 en 1925 is gebouwd. Het gaat hier om een ruim opgezette wijk met eensgezinswoningen en veel groen. Na de Eerste Wereldoorlog was de woningmarkt krap in Duitsland en dit soort woningen waren dan ook een welkome aanvulling om de schaarste te lijf te gaan.



In een apart gebouwtje buiten het museum bevinden zich ook nog een aantal voorwerpen uit de vorige eeuw. Het museum is niet erg groot en in een uurtje goed te bezoeken. In combinatie met een aantal andere musea in dit deel van Berlijn kun je er echter prima een dag mee vullen.



In de buurt van Köpenick bevindt zich het stadsdeel Adlershof. Hier bevindt zich het Anna-Seghers Museum. Anna Seghers was een Duitse schrijfster die vanwege haar Joodse afkomst in 1934 via Zwitsersland naar Frankrijk is gevlucht. Toen ook Frankrijk bezet werd door de Duitsers is ze vertrokken naar Mexico. Na de Tweede Wereldoorlog is ze teruggegaan naar Europa en in de DDR gaan wonen.



In 1950 richtte ze de Duitse Academie van de Kunst (DDR) op en was van 1952 tot 1978 voorzitter van de schrijversbond van de DDR. In het algemeen was ze gedurende deze periode trouw aan het regime in de DDR.



Het bijzondere van dit museum is dat het gevestigd is in het appartement waarin Anna Seghers van 1955 tot haar dood in 1983 heeft gewoond. Sindsdien wordt dit museum onderhouden door de Duitse Academie van de Kunst. Het appartement ziet er nog steeds uit zoals zij het in 1983 bij haar dood heeft achtergelaten. Het is uitsluitend open op dinsdag en donderdag en dan krijg je een persoonlijke rondleiding door de aanwezige medewerker van het museum.



In het museum bevindt zich de volledige bibliotheek van de schrijfster die bestaat uit 10.000 boeken. Ook allerlei foto’s en souvenirs van de reizen die Anna Seghers gemaakt heeft, zijn hier te zien. In de tijd van de DDR was een dergelijk appartement zomaar niet weggelegd voor de doorsnee burger van de DDR. Als voorzitter van de schrijversbond van de DDR behoorde ze dus duidelijk tot de maatschappelijke bovenlaag van de DDR.



Verder is er ook nog een kleine tentoonstelling met foto’s, documenten en eerste uitgaven van haar boeken te zien. Als je eens iets totaal anders wilt zien van Berlijn, is dit dan ook een zeer interessant mini-museum. Je moet echt weten dat hier een museum gevestigd is, want anders loop je er gewoon voorbij. De overige appartementen zijn gewoon als woning in gebruik. Ook als je al heel vaak in Berlijn bent geweest zoals ik, zijn er toch steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.