berlijn

Reisverslag Berlijn Maart 2022 Deel 9

Tags: 

Donderdag 3 maart 2022
In het Humboldt-Forum was ik inmiddels aangekomen in het gedeelte van het etnologische museum dat gespecialiseerd is op Azië. Sindh is een provincie van Pakistan die sinds het begin van de 8ste eeuw islamitisch is. Dit gebied is bekend om zijn geglazuurde tegels die gebruikt worden voor graven, koepels en portalen van de moskee. In de provincie Sindh was de stad Multan het centrum van dit soort kunstwerken die in de kleuren blauw en wit uitgevoerd werden.

Reisverslag Berlijn Maart 2022 Deel 8

Tags: 

Donderdag 3 maart 2022
In het voorlaatste deel van dit reisverslag uit Berlijn ga ik verder met mijn bezoek aan het Humboldt Forum en dan in het bijzonder het etnologische museum dat hier een onderdeel van is. De volgende foto laat een model van een kano zien uit Kameroen. Dit soort modellen werden aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw in gemeentes langs de kust van Kameroen gemaakt voor Europeanen. Het houten model laat niet alleen de kano zelf zien maar ook alle inzittenden.

Reisverslag Berlijn Maart 2022 Deel 7

Tags: 

Donderdag 3 maart 2022
In oktober 2021 was ik de laatste keer in Berlijn. Dit was op doorreis vanuit Warschau naar Nederland. Het was toen niet gelukt om een bezoek te brengen aan het Humboldt Forum dat in de buurt van het museum eiland ondergebracht is in het nieuw opgebouwde Berliner Schloss. Doordat de coronamaatregelen nu ook in Duitsland een stuk versoepeld waren, was het niet meer nodig om een kaartje te kopen door middel van een time-slot.

Reisverslag Berlijn Maart 2022 Deel 6

Tags: 

Woensdag 2 maart 2022
Het laatste museum dat ik op deze woensdag bezocht heb is het Bröhan-Museum. Dit museum ligt vlak in de buurt van de drie andere musea waar ik ook geweest ben. Net zoals de musea Berggruen en de Sammlung Scharf-Gerstenberg gaat het ook hier weer om een van oorsprong particuliere verzameling van kunst. Het museum is in 1973 gestart toen Karl H. Bröhan in zijn villa in Berlijn-Dahlem voor het eerst zijn kunstverzameling toegankelijk maakte voor het publiek.

Reisverslag Berlijn Maart 2022 Deel 5

Tags: 

Woensdag 2 maart 2022
Gedurende de ochtend van deze woensdag heb de musea Berggruen en de Sammlung Scharf-Gerstenberg bezocht. Deze musea zijn onderdeel van heel cluster van musea die in de buurt van het Slot Charlottenburg liggen. In de villa Oppenheim is het museum gevestigd dat speciaal ingaat op de geschiedenis van het stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf. Het museum dat opgericht is in 1987 zit sinds 2012 in het huidige gebouw.

Reisverslag Berlijn Maart 2022 Deel 4

Tags: 

Woensdag 2 maart 2022
In de Berlijnse wijk Charlottenburg staat het museum Berggruen. Het museum bevat de collectie van de kunstverzamelaar Heinz Berggruen. Hij gaf zijn collectie kunst in eerste instantie in bruikleen en droeg deze later over aan de Stichting Pruisisch Cultuurbezit. Zijn collectie bestaat uit meer dan 120 werken van Pablo Picasso, veel schilderijen van Paul Klee, werken van Henri Matisse en ook nog een collectie van Afrikaanse beelden.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 33

Tags: 

Zaterdag 23 oktober 2021
In het vorige deel van dit reisverslag ben ik geëindigd bij de gedenkplaats voor Sovjet-soldaten in de Berlijnse wijk Treptow. Deze plek ligt vlak in de buurt van de route waar vroeger de Berlijnse muur stond. Ik ben vervolgens weer verder gelopen langs de Berliner Mauerweg om uit te komen bij een monument ter nagedachtenis aan Wolfgang Glöde.


Reisverslag Berlijn 2021 deel 32

Tags: 

Zaterdag 23 oktober 2021
De “Berliner Mauerweg” is een wandelroute die precies loopt over de straten en paden waar vroeger de Berlijnse muur stond. De gehele route is opgedeeld in een aantal afzonderlijke wandelroutes waardoor je elke keer een stukje kunt lopen door het gebied waar de muur vroeger stond. Je begint simpelweg vanaf een punt waar de S- of de U-Bahn stopt en loopt dan een deel van de totale route totdat je weer bij een S- of U-Bahn station uitkomt. De route wordt keurig netjes aangegeven en op bepaalde plekken staat ook nadere informatie over een gebeurtenis die hier heeft plaatsgevonden of een monument dat in de omgeving van de voormalige muur staat.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 31

Tags: 

Vrijdag 22 oktober 2021
De Gemaeldegalerie is een kunstmuseum in Berlijn dat beschikt over een grote collectie schilderijen van de 13de tot en met de 18de eeuw. Het museum bevindt zich in het in 1998 geopende Kulturforum. Onderdeel van dit gebouw is ook een kunstbibliotheek en een collecties bestaande uit gravures. De twee schilderijen op de onderstaande foto zijn rond 1470 gemaakt in Brugge. Linksboven is de aankondiging van de geboorte van Christus afgebeeld, linksonder de geboorte van Jezus. Het rechterschilderij laat het jongste oordeel zien.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 30

Tags: 

Vrijdag 22 oktober 2021
In het vorige deel van dit reisverslag zijn verschillende kunstenaars aan bod gekomen die zowel tijdens de nazitijd als na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland actief zijn geweest. Het Duitse Historische Museum gaat in een wisseltentoonstelling nader in op dit onderwerp. Een van deze kunstenaars was Hans Breker. Hij heeft enige tijd in de DDR gewerkt waarna hij terugging naar het westen van Duitsland. Hij was de broer van de bekende beeldhouwer Arno Breker uit de nazitijd. Voor hem was dat de reden om onder pseudoniem te werken en zo minder op te vallen. Hieronder is dan ook een brief te zien van de hoge school voor bouwkunst uit Weimar waarin dit bevestigd wordt.

Pagina's

Abonneren op berlijn