berlijn

Reisverslag Berlijn 2021 deel 33

Tags: 

Zaterdag 23 oktober 2021
In het vorige deel van dit reisverslag ben ik geëindigd bij de gedenkplaats voor Sovjet-soldaten in de Berlijnse wijk Treptow. Deze plek ligt vlak in de buurt van de route waar vroeger de Berlijnse muur stond. Ik ben vervolgens weer verder gelopen langs de Berliner Mauerweg om uit te komen bij een monument ter nagedachtenis aan Wolfgang Glöde.


Reisverslag Berlijn 2021 deel 32

Tags: 

Zaterdag 23 oktober 2021
De “Berliner Mauerweg” is een wandelroute die precies loopt over de straten en paden waar vroeger de Berlijnse muur stond. De gehele route is opgedeeld in een aantal afzonderlijke wandelroutes waardoor je elke keer een stukje kunt lopen door het gebied waar de muur vroeger stond. Je begint simpelweg vanaf een punt waar de S- of de U-Bahn stopt en loopt dan een deel van de totale route totdat je weer bij een S- of U-Bahn station uitkomt. De route wordt keurig netjes aangegeven en op bepaalde plekken staat ook nadere informatie over een gebeurtenis die hier heeft plaatsgevonden of een monument dat in de omgeving van de voormalige muur staat.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 31

Tags: 

Vrijdag 22 oktober 2021
De Gemaeldegalerie is een kunstmuseum in Berlijn dat beschikt over een grote collectie schilderijen van de 13de tot en met de 18de eeuw. Het museum bevindt zich in het in 1998 geopende Kulturforum. Onderdeel van dit gebouw is ook een kunstbibliotheek en een collecties bestaande uit gravures. De twee schilderijen op de onderstaande foto zijn rond 1470 gemaakt in Brugge. Linksboven is de aankondiging van de geboorte van Christus afgebeeld, linksonder de geboorte van Jezus. Het rechterschilderij laat het jongste oordeel zien.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 30

Tags: 

Vrijdag 22 oktober 2021
In het vorige deel van dit reisverslag zijn verschillende kunstenaars aan bod gekomen die zowel tijdens de nazitijd als na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland actief zijn geweest. Het Duitse Historische Museum gaat in een wisseltentoonstelling nader in op dit onderwerp. Een van deze kunstenaars was Hans Breker. Hij heeft enige tijd in de DDR gewerkt waarna hij terugging naar het westen van Duitsland. Hij was de broer van de bekende beeldhouwer Arno Breker uit de nazitijd. Voor hem was dat de reden om onder pseudoniem te werken en zo minder op te vallen. Hieronder is dan ook een brief te zien van de hoge school voor bouwkunst uit Weimar waarin dit bevestigd wordt.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 29

Tags: 

Vrijdag 22 oktober 2021
In oktober 2021 was in het Duitse Historische Museum een uitgebreide tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de Documenta. Een kunsttentoonstelling die elke vijf jaar in het Duitse Kassel plaatsvindt. Gedurende een aantal edities was er ook een speciaal onderdeel voor kinderen. Centraal hier stonden onder andere tekeningen die door kinderen gemaakt waren waarbij ze geïnspireerd waren door kunstwerken die op de Documenta te zien waren.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 28

Tags: 

Vrijdag 22 oktober 2021
Een aantal belangrijke musea van Berlijn bevinden zich in het midden van de stad op het zogenaamde Museumsinsel. Vlak hier in de buurt staat het nieuwe Humboldt Forum. Dit is gebouwd op de plaats van het oude Palast der Republik. Een gebouw dat onder andere diende als plaats voor het parlement van de DDR. Nadat de afbraak hiervan heeft het terrein lang braak gelegen totdat hier het Humboldt Forum op gebouwd is.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 26

Tags: 

Donderdag 21 oktober 2021
Zoals in het vorige deel van dit reisverslag aangegeven is het Märkisches Museum het stadsmuseum van Berlijn. Het geeft een overzicht van de gehele geschiedenis van deze stad. Zo is er een bijvoorbeeld een kopie te zien van een oorkonde uit 1244 waar Berlijn voor het eerst vermeld wordt. De volgende foto laat een model uit 1995 zien van het Berlijnse stadkasteel zoals dat in 1690 was.

Reisverslag Berlijn 2021 deel 25

Tags: 

Donderdag 21 oktober 2021
De laatste vier dagen van mijn vakantie heb ik doorgebracht in Berlijn. Sinds eind 2020 is het Centraal Station van Berlijn via de U-Bahn verbonden met het centrum van de stad. Al lange tijd was er een metro van het centraal station naar de Brandenburger Tor (U55), maar deze was niet verbonden met de rest van het metrowerk.

Reisverslag Berlijn Augustus 2020 deel 12

Tags: 

Maandag 17 augustus 2020
Hierbij het laatste deel van dit reisverslag met het vervolg van mijn bezoek aan de voormalige grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland in Marienborn. In dit deel zijn foto’s van de rest van het terrein van deze grensovergang te zien. De volgende foto laat het gebied zien waarop vroeger een aantal gebouwen stonden waarin mensen die de DDR verlieten gecontroleerd werden. Hier werd niet alleen naar vluchtelingen maar ook naar goederen gezocht die niet uitgevoerd mochten worden. In 1995 zijn de gebouwen op dit gebied afgebroken.

Pagina's

Abonneren op berlijn