Reisverslag Berlijn December 2019 Deel 1

Tags: 

Donderdag 19 december 2019
Voor de kerst van 2019 ben ik voor het eerst in deze periode van het jaar een aantal dagen naar Berlijn geweest. Op deze website staan al een groot aantal verslagen van reizen naar Berlijn, maar ik had het al langer op mijn lijstje staan om ook een keer in deze tijd van het jaar naar Berlijn te gaan. Dit jaar kwam het gunstig uit, zodat ik op donderdag 19 december al kon vertrekken en ook weer voor de kerst thuis kon zijn.



Rond half 4 in de middag ben ik vanaf station Breda met de trein naar Deventer vertrokken. Daar vertrekt rond kwart over 6 de laatste trein naar Duitsland. Deze trein rijdt niet zoals de eerdere treinen van de dag door naar Berlijn, maar heeft als eindbestemming Hannover. Daar is dan een overstap nodig om rond 23.00 uur aan te komen in Berlijn.



Vrijdag 20 december 2019
Voor deze korte vakantie in Berlijn heb ik natuurlijk vooral een aantal zaken uitgezocht die speciaal rond deze tijd in Berlijn te zien zijn (kerstmarkten en dierentuin/botanische tuin van Berlijn, die in kerstsfeer zijn). Dit heb ik dan verder aangevuld met een aantal “normale” musea in Berlijn. In het westen van Berlijn bevindt zich het Militair Historisch Museum van de Duitse Bundeswehr. Dit museum is gevestigd op de voormalige luchthaven Berlin – Gatow. Tot 1994 hebben de geallieerden dit vliegveld gebruikt. Vanaf 1995 is het ingericht als museum.



Op het buitenterrein van de voormalige luchthaven staan een groot aantal oude vliegtuigen. In een aantal oude hangars bevindt zich een tentoonstelling over de geschiedenis van de militaire luchtvaart in Duitsland. De volgende foto laat een jachtvliegtuig van het type F-86K zien. In 1957 zijn hiervan 88 exemplaren aangeschaft door het Duitse leger. Tot midden in de jaren ’60 is dit type vliegtuig gebruikt.



Om in de winter vliegtuigen vrij te maken van sneeuw en eis, gebruikt het Duitse leger speciale voertuigen (Flulgzeugenteisungsfahrzeug). De foto hieronder laat zo’n voertuig van het type Habeng zien. Het wordt sinds halverwege de jaren ’80 gebruikt en heeft een grote watertank die verwarmd kan worden. Op deze manier kan een vliegtuig dan ijsvrij gemaakt worden.



De C160 is een tweemotorig vliegtuig dat sinds de jaren ’60 gebruikt wordt door het Duitse leger. Het is gezamenlijk door Duitsland en Frankrijk ontwikkeld. Het vliegtuig heeft als voordeel dat het maar een korte start- en landingsbaan nodig heeft. Het wordt dan ook veel gebruikt voor humanitaire doeleinden.



In een van de voormalige hangars van het militaire vliegveld is een uitgebreide tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de militaire luchtvaart in Duitsland. Meteen in het begin van deze tentoonstelling is een replica te zien van het vliegtuig dat in 1909 door de Fransman Henri Farman is gebouwd. Dit was het eerste vliegtuig dat in serie geproduceerd is voor militaire doeleinden. Het vliegtuig werd door verschillende landen gebruikt.



Paul van Hindenburg was tussen 1925 en 1934 president van Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij als veldmaarschalk een van de opperbevelhebbers van het Duitse leger. In 1915 werd in het Berlijnse park Tiergarten een bijna 13 meter hoog beeld van hem weggezet. Hindenburg was bekend geworden door het winnen van de slag bij Tannenberg in Polen in 1914. In het museum is een kleiner replica van het beeld te zien.



De volgende foto laat een overzicht zien van de hangaar waarin zich al deze vliegtuigen bevinden. Buiten staan de modernere vliegtuigen uit de tijd van voor de Tweede Wereldoorlog. De oudere vliegtuigen bevinden zich natuurlijk binnen.



Op 14 mei 1940 hebben Duitse troepen de stad Rotterdam zwaar gebombardeerd. Ook het weeshuis van de stad Rotterdam werd hierbij vernietigd. Een deel van de brokstukken van dit weeshuis is, hier ook te zien. Dit stuk is door het Rotterdamse museum uitgeleend aan het militair historisch museum van de Bundeswehr.



De volgende foto laat een eenpersoonsbunker zien. Deze is gemaakt van beton met ijzer. Hierin konden één of twee personen schuilen. Beneden in de bunker bevindt zich een deur waardoor je naar binnen kunt gaan. Dit soort bunkers werden vooral gebruikt op plekken waar er geen geschikte schuilkelders als bescherming waren.



Hieronder op de foto is het wrak van een neergestorte Messerschmitt BF 108 te zien. Dit vliegtuig was in gebruik sinds 1934. In de tweede wereldoorlog is het neergestort boven het eiland Rügen. In 2009 is het door de Bundeswehr opgegraven en in dit museum terechtgekomen.



In een apart deel van de tentoonstelling wordt ingegaan op de ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog van Peter Falkenstein. Hij werd in 1892 geboren in het dorp Stotzheim in de beurt van Euskirchen. Vanaf augustus 1914 nam hij deel aan de Tweede Wereldoorlog en diende tot 1916 aan het westelijke front. In februari 1915 ontving hij vanwege verwondingen het ijzeren kruis. Nadat zijn oudere broer in 1916 in Frankrijk omgekomen was tijdens gevechten, ging hij terug in Duitsland. Hij bleef actief in het leger in een administratieve functie.



In juli 1917 startte hij met een opleiding tot piloot. Uiteindelijk werd hij vanaf begin 1918 weer ingezet aan het westelijke front. Nu als vlieger tijdens nachtelijke bombardementen boven Frankrijk. Tussen juni 1915 en november 1918 heeft hij zeer regelmatig brieven geschreven aan zijn ouders waardoor er veel bekend is van zijn leven en wat hij heeft meegemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog.



Na de dood van zijn vader in 1937 nam hij het molenbedrijf van zijn ouders over. Tussen 1952 en 1956 was hij ook nog burgemeester van Stotzheim. Op 19 november 1966 overleed hij op 74 jarige leeftijd.



Een apart deel van het museum gaat over de inzet van het Duitse leger in het buitenland. Hierbij komt dat steeds een soldaat aan die over zijn of haar ervaringen verteld van een bepaalde missie.



Naast allerlei militaire vliegtuigen bevinden zich ook nog enkele andere bijzondere vliegtuigen of voorwerpen die met de militaire luchtvaart te maken hebben op het buitenterrein van het museum. De volgende foto laat een C-47 Dakota zien. Dit was het meest gebruikte transportvliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1948 en 1949 is dit type vliegtuig ook heel veel gebruikt om Berlijn te bevoorraden door de lucht tijdens de blokkade van de stad door de Russen.



Op de onderstaande foto is een zogenaamd passief radarsysteem te zien van het voormalige leger van de DDR. Dit systeem zond zelf geen radiogolven uit, maar kon ontdekken waar vliegtuigen vlogen op basis van de elektromagnetische straling van deze vliegtuigen. Dit radarsysteem is in 1989 door het DDR leger aangeschaft. Na de hereniging van Duitsland is het nog tot 2010 in gebruik geweest.



De laatste foto van dit museum laat de “Würzburg Riese” zien. Dit is een radarsysteem dat tussen 1941 en 1945 is gebruikt door de Duitse luchtmacht. In totaal waren er toen 1500 van dit soort radars in gebruik van Denemarken tot het noorden van Frankrijk. Het radarsysteem van de foto is tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest in Den Haag.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.