Reisverslag Berlijn Augustus 2020 deel 8

Tags: 

Zaterdag 15 augustus 2020
In het vorige deel van dit reisverslag ben ik in het kort ingegaan op de exclave Steinstücken. Een soortgelijke situatie, maar dan andersom kun je een stukje verder zien. Klein Glienecke was een stukje DDR dat bijna volledig omgeven was door het grondgebied van West-Berlijn. Ingesloten door het Teltow-kanaal, de Havel en de Wannsee bevindt zich een flink eiland dat voor het grootste deel in West-Berlijn lag.

Een klein stukje in de buurt van het Teltow-kanaal was echter Oost-Duits grondgebied. Dit was vanuit de DDR alleen toegankelijk via een brug over het Teltow-kanaal. De onderstaande foto is genomen op de plaats waar je de brug overgaat in de richting van het eiland. Hierop is ook het bordje te zien dat de “Berliner Mauerweg” aangeeft.In 2019 is er een route uitgezet in Klein Glienecke met oude foto’s die laten zien hoe de situatie vroeger was. In dit deel van het reisverslag is steeds eerst de foto te zien met de situatie hoe het in DDR-tijd was en vervolgens een actuele foto. Hieronder is de toegang tot Klein Glienecke te zien als je net over de brug over het Teltow-kanaal gelopen bent.

Als je dan verder doorloopt naar de Wannsee straat kom je daar uit op het smalste stukje van Klein Gienecke. Op de oude foto is de muur aan beide kanten van de straat te zien.

De volgende foto laat zien hoe dicht de muur hier loopt langs een aantal huizen aan de Wannseestraat.

Hieronder laat de oude foto een soort tussengebied zien. Hier zijn dus als het ware een tweetal muren. Tussen de muur is een gebied waar de grenswachten van de DDR mochten schieten als mensen probeerden te vluchten.

Op de volgende foto is te zien dat hier midden op een straat ineens de deelstaat Berlijn begint. Ook dit is nog een restant uit de tijd van de muur. Klein Glienecke is geen onderdeel van de deelstaat Berlijn maar van de deelstaat Brandenburg omdat het in de tijd van de DDR feitelijk een onderdeel van Potsdam was.

De volgende twee foto’s zijn bijna op dezelfde plaats genomen als de vorige twee maar nu vanaf de andere kant. Het bord waarmee wordt aangegeven dat hier de deelstaat Berlijn begint is nu vanaf de achterkant te zien.

De foto’s die de oude situatie laten zien zijn genomen begin 1990 toen de muur feitelijk niet meer bestond. Op de volgende foto is duidelijk te zien dat er in de muur al gaten gemaakt zijn om zo vanuit West-Berlijn richting het gebied van de DDR te kijken. Ook hier is weer een dubbele muur te zien met ertussen een gebied waar DDR grenswachten mochten schieten.

Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.