Reisverslag Slovenië 2021 deel 26

Tags: 

Zaterdag 14 augustus 2021
Na mijn bezoek aan het nationale museum van Slovenië ben ik door het stadspark teruggelopen in de richting van het centrum van de Sloveense hoofdstad. De beslissing om deze dag in Ljubljana te blijven was een heel verstandige omdat de temperaturen tot flink boven de 30 graden waren opgelopen. Daardoor was het programma een stuk rustiger dan oorspronkelijk gepland.In het centrum van Ljubljana stat de Kerk van het Heilig Hart van Jezus. De bouw van deze kerk is gestart in het jaar 1881 en heeft in totaal twee jaar geduurd. Bij de aardbeving van 1895 in Ljubljana is de kerk nauwelijks beschadigd.In 1945 raakte de kerk wel beschadigd door het ontploffen van munitie in het treinstation van de stad tijdens de bevrijdingsfeesten. De kerk is gebouwd in een neogotische stijl.In de buurt van deze kerk bevindt zich het etnografisch museum van Ljubljana. Sinds 2004 is het museum gevestigd in het huidige moderne gebouw. Het museum zelf bestaat sinds het jaar 1923 en gaat vooral in op de culturele geschiedenis met de bijbehorende gebruiken van Slovenië.In het jaar 1821 werd de voorloper van het Nationale Museum van Slovenië opgericht. De etnografische collectie van dit museum was in 1923 de basis voor de start van het huidige etnografische museum.In het eerste deel van het museum zijn vooral allerlei voorwerpen te zien uit het verleden van Slovenië die soms ook bij opgravingen tevoorschijn zijn gekomen. Zo is op de onderstaande foto bijvoorbeeld een Christusbeeld uit de tweede helft van de 19de eeuw te zien.Op de volgende twee foto’s zijn een soort zolen te zien die door mensen gebruikt werden om door drassige gebieden te lopen en een vissersboot zoals die vroeger in gebruik was.

Andere verzamelingen in dit museum bestonden uit een flinke collectie potten, kleine beeldjes en sieraden. Doordat dit museum vooral bestaat uit allerlei losse objecten en verzameling is er niet echt een grote lijn in te ontdekken.Op de volgende foto is een reconstructie gemaakt van een oude keuken waarin voedsel werd voorbereid. Verder stonden er ook oude meubels, een verzameling kinderspeelgoed, maskers, en beelden van heiligen.De foto hieronder is een uitbeelding van Jezus bij het laatste avondmaal.Het museum beschikt naast voorwerpen uit Slovenië ook over een uitgebreide collectie die uit andere delen van de wereld komt. Dit deel van het museum start met een aantal 20ste eeuwse beelden uit Oceanië.In het Amerikaanse gedeelte komen twee delen van de Indiaanse cultuur aan bod. De cultuur uit het noorden van Amerika en de cultuur uit Meso Amerika. Cultureel gaat het hier om het zuidelijke deel van Noord-Amerika en het grootste deel van Centraal Amerika.

Naast de permanente tentoonstelling was er ook in dit museum een tijdelijke tentoonstelling. Hier stonden mensen centraal die om wat voor reden dan ook vertrokken uit de omgeving waarin ze opgegroeid zijn. Hierbij kwam dan ook de uitwisseling van kennis en voorwerpen aan bod tussen verschillende gebieden.Een andere tijdelijke tentoonstelling had als onderwerp: “I, We and Others: Images of my World”. Centraal staat hier de man en zijn plaats in de wereld.

In het museum is ook een werkplaats te zien van Jakob Krbavcic waarin ontbijtkoek en kaarsen gemaakt werden. De reden van deze combinatie is dat voor beide producten honing nodig is om ze te maken. Pas vanaf de tweede helft van de 19de eeuw zag je dit soort bedrijfjes in een groot aantal plaatsen in Slovenië. In de zomer werd er vooral ontbijtkoek gemaakt, terwijl in de wintertijd de nadruk op de kaarsen lag.Tot slot was er in het museum ook een tijdelijke tentoonstelling te zien die ging over Branislava Susnik. Een etnoloog uit Slovenië die veel onderzoek heeft gedaan naar de inheemse bevolking van Paraguay.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.