Reisverslag Berlijn 2021 deel 31

Tags: 

Vrijdag 22 oktober 2021
De Gemaeldegalerie is een kunstmuseum in Berlijn dat beschikt over een grote collectie schilderijen van de 13de tot en met de 18de eeuw. Het museum bevindt zich in het in 1998 geopende Kulturforum. Onderdeel van dit gebouw is ook een kunstbibliotheek en een collecties bestaande uit gravures. De twee schilderijen op de onderstaande foto zijn rond 1470 gemaakt in Brugge. Linksboven is de aankondiging van de geboorte van Christus afgebeeld, linksonder de geboorte van Jezus. Het rechterschilderij laat het jongste oordeel zien.In november 2021 was het 200 jaar geleden dat de kunstverzameling van de Engelse koopman Edward Solly verworven werd. Deze verzameling was de basis voor het in 1830 geopende Koninklijke Museum in Berlijn. De schilderijen kwamen vooral uit landen zoals Italië, Duitsland en Nederland. De volgende foto laat een drieluik uit 1470 zien wat het jongste oordeel uitbeeldt.

Een schilderij van Hendrick Cornelisz Vroom uit Haarlem gemaakt in het jaar 1614 dat een Hollandse driemaster laat zien in de buurt van het slot Kronborg in Denemarken.Hieronder een tweetal schilderijen van Aert Anthonisz uit ongeveer 1600. Beide schilderijen laten een zeeslag zien. Op het onderste schilderij gaat het hierbij om schepen uit Holland en Spanje.De volgende twee schilderijen van Karel Dujardin uit 1658/1659 laten het Italiaanse landschap zien bij het opkomen van de zon.Op het onderstaande schilderij van Simon Kick uit 1644 laat het tafereel uit de bijbel zien waarbij Elisa de geschenken van Naaman weigert (2 Koningen 5:1-19).Inmiddels ben ik qua foto’s aangekomen in het gedeelte van het museum waarin de schilderijen hangen uit de 17de en 18de eeuw. Het volgende schilderij uit 1754 laat het Sint-Pieter plein zien in het centrum van Rome.Een bijzonder stuk in dit museum is het altaar schilderij “Het levende kruis” van Sebastiano Filippi. Het schilderij is gemaakt voor een kloosterkerk in het Italiaanse Ferrara. Nadat dit klooster aan het einde van de 18de eeuw werd opgeheven, heeft het veel verschillende eigenaren gekend en is het uiteindelijk terecht gekomen in het bezit van de Humboldt Universiteit uit Berlijn. Het schilderij is uitgebreid gerestaureerd en nu voor het eerst in honderd jaar weer te zien.Een ander Italiaans schilderij uit de 16de eeuw is het schilderij van Vittoria Carpaccio uit 1511 dat de wijding van de Heilige Stefanus tot diaken laat zien.

De laatste zalen in het museum hangen vol met Italiaanse schilderijen uit de 13de tot en met de 15de eeuw, zoals het onderstaande schilderij uit 1428 dat het kraambed laat zien van een belangrijke inwoonster van Florence.Op de voorlaatste foto staat een Italiaans drieluik uit het jaar 1388.De Gamaeldegalerie in Berlijn is een prima museum voor liefhebbers van kunst. Er is een uitgebreide collectie van schilderijen vanaf de 13de tot en met de 18de eeuw te zien uit een groot aantal verschillende Europese landen. In dit museum kun je dan ook prima een aantal uren verblijven om zo een goed beeld te krijgen van al deze kunstwerken. In het najaar van 2021 waren in Duitsland nog steeds de coronamaatregelen van kracht en ook in dit museum was het gebruik van mondkapjes nog steeds verplicht. In tegenstelling tot in Nederland werd daar in Duitsland gewoon serieus mee omgegaan. Dat heb ik ook nog in 2022 meegemaakt toen ik weer met de trein naar Duitsland ging. Terwijl in Nederland de maatregelen al ver waren verdwenen was men in Duitsland terecht nog een stuk strenger en voorzichtiger.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.