Reisverslag Wenen 2014 Deel 1

Tags: 

Zaterdag 9 augustus 2014
In het laatste deel van mijn grote vakantie ben ik in de tweede week van augustus, samen met mijn moeder, een kleine week naar Wenen geweest. De reis naar Wenen hebben we afgelegd met de trein. Rond half 8 zijn we vanuit Breda vertrokken. Om 9 uur was een overstap in Venlo nodig om met de regionale trein naar Düsseldorf te reizen. Vanuit Düsseldorf ging de reis verder met de ICE naar Frankfurt om daar op de rechtstreekse trein naar Wenen over te stappen.



Rond 7 uur in de avond kwamen we aan op het Westbahnhof in Wenen. Het hotel stond vlak naast het station dus dat was lekker makkelijk.

Zondag 10 augustus 2014
Een erg makkelijke manier om in Wenen te reizen is om gebruik te maken van de metro. Door middel van het kopen van een dagkaartje is het mogelijk om voor een relatief klein bedrag gebruik te maken van al het openbaar vervoer in de stad Wenen. In vergelijking met Berlijn was het op de stations een stuk netter, ook al omdat van elk station bepaalde delen alleen toegankelijk zijn met een geldig kaartje. Deze stukken zijn niet fysiek afgesloten, maar als je gecontroleerd wordt, moet je een geldig kaartje in je bezit hebben.



Vandaag stond een bezoek aan de Hofburg op het programma. (http://www.hofburg-wien.at/wissenswertes/die-hofburg.html) Tot 1918 was dit het politieke centrum van het Oostenrijkse Keizerrijk. Een groot deel van de Hofburg is op dit moment nog steeds in gebruik door de Republiek Oostenrijk.



In het gedeelte van de Hofburg dat wij bezocht hebben, waren een drietal musea. Een gedeelte met de zilvercollectie van de Habsburgers, het Sissi-museum en de Keizerlijke appartementen. In het eerste museum was het toegestaan om foto’s te maken, in de andere twee helaas niet.



In het gedeelte waar de zilvercollectie te zien was, ging het niet enkel om zilver, ook waren er als vanzelfsprekend genoeg porseleinen serviezen te zien. Elke vorst had vroeger zijn eigen verzameling en allerlei musea staan er nu nog steeds bomvol mee.



Er waren hier relatief eenvoudige zaken te zien, die gewoon dagelijks gebruikt werden, maar natuurlijk ook de nodige pronkstukken. Als er een nieuwe koning kwam, of een ander soort servies raakte in de mode, dan werd dit natuurlijk aangeschaft.



Ook waren allerlei serviezen te zien die door andere vorstenhuizen aan het Oostenrijkse vorstenhuis geschonken waren.



Ook allerlei bestek en uitgebreide ornamenten om op de tafels te zetten tijdens het eten werden uitgestald. Het was werkelijk een enorme overdaad aan servies om te zien.



Serviezen uit allerlei periodes werden tentoongesteld, tot en met dat van de laatste Oostenrijkse keizer toe. Het tweede musea in deze Hofburg was het Sissi museum. Dit museum bestaat sinds 2004 en er zijn veel persoonlijke voorwerpen te zien van de Oostenrijkse keizerin Elizabeth. Al snel werd duidelijk dat er een groot verschil is tussen de Sissi in de films en de werkelijke Elizabeth. Duidelijk werd dat Sissi aan het hof van de Habsburgers niet erg gelukkig was en hier na verloop van tijd steeds meer afstand van nam. Ook het einde van haar leven kwam aan bod, toen ze op 10 september 1898 door een Italiaanse anarchist om het leven gebracht werd.

Het mooiste museum vond ik zelf de keizerlijke appartementen, die we als laatste bezocht hebben. De Hofburg diende ook als winterpaleis voor de keizer. In de zomer verbleef hij op Schönbrunn. In de keizerlijke appartementen waren onder andere de persoonlijke appartementen van keizer Frans Josef en keizerin Elizabeth te zien. Zelfs de gymnastiektoestellen waar Elizabeth dagelijks oefeningen op deed, stonden er nog. De manier van tentoonstellen gaf ons een goed beeld van de manier waarop er in deze tijd aan het Oostenrijkse hof geleefd werd.



Rond kwart over 2 hadden we hier alles gezien. Vervolgens zijn we naar het Hofmobiliendepot (http://www.hofmobiliendepot.at/) geweest.



Nadat in 1918 de Republiek Oostenrijk ontstaan was, werd de nieuwe republiek de eigenaar van veel van de bezittingen van de Habsburgers. Hier hoorde ook een enorme collectie meubels en andere zaken bij.



Het eerste deel van dit museum was echt opgezet als een magazijn. Stoelen, tafels, kandelaars, zaken om aan de muur te hangen. Er stond van alles in grote aantallen.



Een toelichting om wat voor soort stukken het ging werd enkel bij een beperkt aantal grotere zaken gegeven.



Een speciaal gedeelte, wat meer als museum was ingericht, ging helemaal over Sissi (Keizerin Elizabeth).



In dit gedeelte stonden ook de meubels meer geordend bij elkaar en werd er de nodige historische uitleg bij gegeven. De verschillende ruimtes waren hier ook vernoemd naar bepaalde koningen en de meubels die hier stonden, pasten ook bij dit tijdvak.



Een gedeelte van het museum had niet echt betrekking op de keizerlijke familie, maar gaf meer een beeld van het interieur in een bepaalde tijdsperiode.



Speciale aandacht werd er ook besteed aan de Sissi films. In deze films zijn originele meubels uit dit meubeldepot gebruikt. Op monitoren waren een aantal korte stukjes uit de Sissi films te zien. De bijbehorende meubels kon je vervolgens in dezelfde opstelling als in de film in het echt bekijken. Aangegeven werd ook, dat het gebruik van meubels nu niet meer werd toegestaan om beschadigingen tegen te gaan.



Om het geheel compleet te maken werd ook aandacht besteed aan moderne interieurs vanaf 1918 tot de tegenwoordige tijd. De bovenste verdieping van het museum was geheel ingericht met allerlei materialen uit de Biedermeiertijd. Dit is de periode van 1815 tot 1848. Ook hier waren weer meubels te zien, maar ook allerlei gebruiksmaterialen.



De mooiste ruimte van het gebouw was de “wapenzaal”. Dit is de bibliotheek zoals deze vroeger in een villa van Hugo Wittmann was ingebouwd. Nadat deze villa afgebroken is, is deze zaal verhuisd naar zijn tegenwoordige plaats. Nast een flink aantal boeken is een portret van keizer Frans Joseph te zien met de wapens van de Oostenrijkse deelstaten. Na het bezoek aan dit museum hadden we voor vandaag genoeg gezien. Voor de volgende dag (11 augustus) stond een bezoek aan de stad Graz op het programma.

Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.