Verslag Bijeenkomst Europese Groenen Berlijn (Mei 2011, Deel 1)

Tags: 

Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 mei vond in Berlijn voor de vijfde keer een bijeenkomst plaats van lokale Groene bestuurders uit Europa. (http://www.greencouncillors.eu/). Het doel van deze bijeenkomst was om allerlei ideeën uit te wisselen over succesvolle groene politiek in Europa. Vanuit Nederland is Berlijn goedkoop met de trein te bereiken. Verschillende keren vertrekt er vanuit Amersfoort een rechtstreekse trein naar het Centraal Station in Berlijn, waarmee je in 6 uur tijd op het Centraal Station in Berlijn staat. Het Centraal Station is enkele jaren geleden geheel herbouwd en zit er nu prachtig modern uit. Bij op tijd boeken via de website van de Deutsche Bahn (http://www.bahn.de) kun je in principe al voor 78 euro op en neer naar Berlijn. Omdat het Openbaar Vervoer binnen Berlijn goed is, is er dus geen enkele reden om met de auto naar Berlijn te gaan. De bijeenkomst vond plaats in het gebouw van de Heinrich Böll Stichting (http://www.boell.de), het wetenschappelijk gebouw van de Duitse Groenen. Voor aanvang van het drukke programma wat voor dit weekend georganiseerd was, was er toch nog wat tijd om even Berlijn in te gaan. Bij toeval stuitte ik op een tweede handsboekwinkel waar ik nog een interessant boek uit 1976 over 30 jaar SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschland) uit Oost-Duitsland op de kop heb getikt. Aangezien het gebouw van de Heinrich Böll Stichting midden in Berlijn ligt, ben ik ook nog langs het Duitse parlement gelopen. In tegenstelling tot acht jaar geleden was nu aan beide kanten van het gebouw een groot terrein door hekken afgezet.

Vrijdag 27 mei (avond)
Op vrijdag 27 mei werd het programma geopend door een aantal toespraken van onder andere Renate Kuenast (http://renate-kuenast.de), burgemeesterskandidaat voor de Groenen in Berlijn en Rebecca Harms en Monica Frassoni namens de Europese Groenen. In Berlijn maken de Groenen met op dit moment 27% in de peilingen een zeer goede kans om de burgemeester te gaan leveren in een groen-rode coalitie met de Sociaal-Democratische SPD. Rechts in Duitsland zit op dit moment in grote problemen. De CDU staat op verlies en de liberalen zouden bij verkiezingen onder de kiesdrempel van 5% verdwijnen. Deze eerste avond werd informeel afgesloten bij de Heinrich Böll Stichting. Op deze manier was het mogelijk om in contact te komen met Groenen uit andere landen. Ik heb daar onder andere gesproken met iemand van de Zweedse Groenen en een lid van het parlement van Berlijn.

Zaterdag 28 mei (ochtend)
Op de tweede dag begon het programma met een aantal praktijkvoorbeelden van het stimuleren van de locale democratie in steden. Een van de spekers, Ruediger Maresch, lid van de gemeenteraad van Wenen, vertelde over de situatie daar, sinds de Groenen er regeren in een coalitie met de Sociaal-Democraten. In Wenen is de situatie totaal anders dan in Berlijn. Er is sprake van een openbare ruimte die verregaand geprivatiseerd is en een sterk extreem rechts. De sociaal-democraten die Wenen sinds de oorlog altijd hebben geregeerd waren relatief autoritair. Door de komst van de Groenen in het stadsbestuur zijn er nu verschillende initiatieven genomen zoals: Lokale Agenda 21, Referendum over de bouw van een snelweg en een coördinerend bureau voor participatie en directe democratie. Een deel van de discussie ging over de "gevaren" van referenda. Er zijn immers niet-groene uitkomsten mogelijk. Hier waren de meningen duidelijk verdeeld. Door vertegenwoordigers uit Polen werd opgemerkt dat de Groenen nogal eens het idee hebben dat als ze het maar goed genoeg uitleggen, de mensen wel voor hun voorstellen stemmen. Door een Ierse Groenen werd opgemerkt dat veel reacties van mensen vaak over de korte termijn gaan en hij toch juist gekozen is als raadslid om de mensen te vertegenwoordigen. Er waren echter ook andere geluiden die duidelijk aangaven dat er altijd mensen zijn die referenda proberen te kapen en dat je hier niet bang voor moet zijn. Belangrijk is ook dat het initiatief voor een referendum vanuit de bevolking komt en niet van politici.

Het volgende deel van dit verslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.