Reisverslag Berlijn 2017 Voorjaar Deel 8

Tags: 

Dinsdag 2 mei 2017
Na twee volle dagen in Berlijn doorgebracht te hebben, was het deze dag weer tijd om een stad buiten Berlijn te bezoeken. Tijdens de eerste vakanties die ik in Duitsland heb doorgebracht heb ik vooral de grote steden bezocht. In de buurt van Berlijn liggen echter ook een heleboel kleinere plaatsen, die de moeite van een bezoek waard zijn. In drie kwartier ben je met een regionale trein vanaf het Centraal Station van Berlijn in Brandenburg an der Havel.



Vanaf het station in Brandenburg an der Havel kun je met de tram naar het oudere gedeelte van de stad. De rivier de Havel loopt door de stad en er zijn dan ook een aantal bruggen, die over deze rivier gaan. Op de brug van de Jakobstrasse was een gedenksteen aangebracht met de datum waarop de brug tijdens de Tweede Wereldoorlog is opgeblazen en de datum waarop de brug weer hersteld is.



In de buurt van deze brug is een herdenkingsplaats te vinden ter nagedachtenis aan Russische soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. In het oosten van Duitsland kom je dit soort gedenkplaatsen regelmatig tegen. Het weer was deze dag helaas weer slechter geworden en een flink deel van de dag regende het dan ook. Ik was gelukkig wel zo slim geweest om mijn paraplu mee te nemen.



Verder doorlopend kwam ik uiteindelijk uit bij de Markt van Brandenburg an der Havel. Aan deze markt staat de Catharinakerk. Deze kerk heb ik later op de dag bezocht omdat hij 's morgens nog niet open is.



Het eerste museum wat ik deze dag bezocht heb is het archeologiemuseum van Brandenburg. (http://www.landesmuseum-brandenburg.de) In de buurt van het museum lag het onderstaande beeldje op de grond. Dit is een "Waldmöps". Dit is een kunstfiguur van de in Duitsland bekende artiest Loriot. Hij is geboren in Brandenburg an der Havel en is ook ereburger van deze stad.



Het archeologisch museum is gevestigd in het Pauli-klooster. Het klooster was sinds de 13de eeuw de huisvesting van de Dominicanen. Het klooster is een van de weinige kloosters van haar soort in dit gebied van Duitsland, die nog steeds bestaat.



Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is het gebouw verwoest. In het begin van de 21ste eeuw is het klooster grondig opgeknapt. Het opknappen is op zo'n manier gebeurd, dat nog steeds herkenbaar is welke delen origineel zijn en welke delen hersteld zijn.



Het museum bestaat uit een drietal verdiepingen. Op de begane grond komt de steentijd aan bod. Op de eerste verdieping, de bronstijd, de ijzertijd en de slaventijd. Op de bovenste verdieping komen de middeleeuwen en de hedendaagse tijd aan bod. Het museum heeft een grote verzameling met archeologische vondsten.



Op de onderstaande foto is een reconstructie te zien van een jacht uit het begin van de huidige warmtetijd (ongeveer 12.000 jaar geleden). In de reconstructie zijn de botten van een oeros te zijn. Dit is een diersoort die nu uitgestorven is.



Op de foto hier onder is een soort nederzetting uit de Jonge Steentijd te zien. Mensen gingen zich toen in bepaalde gebieden vestigen en maakten met hout een huis om in te kunnen slapen. In de buurt van het huis werden bepaalde gewassen verbouwd en ook werden er dieren gehouden.



Op de eerste verdieping was uit de periode van de bronstijd een grote verzameling van opgegraven voorwerpen te zien.



Uit deze periode was ook een verzameling objecten te zien, die begraven werden bij mensen die overleden zijn.



Om een beter beeld te krijgen van de samenstelling van de bodem was een doorsnede van de bodem gemaakt om te laten zien wat voor zaken hier allemaal inzitten. Hoe dieper je de bodem ingaat, hoe verder je in de geschiedenis terug gaat.



Ook uit de periode van de Slavische tijd was een nederzetting gereconstrueerd. Op deze manier krijg je een goed beeld hoe mensen zich in bepaalde periodes van de geschiedenis gevestigd hebben.



De tentoonstelling werd op de bovenste verdieping afgesloten met allerlei voorwerpen uit de middeleeuwen en de tegenwoordige tijd. Net zoals alle musea in Duitsland was ook dit museum goed gedocumenteerd. Echt druk is het in zo'n gespecialiseerd museum natuurlijk niet, maar het geeft een goed beeld van bepaalde delen van de geschiedenis en de ontwikkeling van dit deel van Duitsland.



In het begin van de middag was de Catharinakerk inmiddels geopend. (http://www.katharinengemeinde.de/) Het is een Evangelische kerk uit de periode van de late gotiek. De kerk is beroemd door de vele en goed behouden muurschilderingen. Op de foto hieronder is één van deze muurschilderingen te zien, die gemaakt is op een pilaar.







Een andere kerk in het centrum van Brandenburg an der Havel is de Sint-Johannes kerk. Dit is de voormalige kloosterkerk van de franciscanen. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als een evenementencomplex. Sinds Pasen 2016 wordt de kerk door de evangelische gemeente weer gebruikt voor diensten. Dit gebeurd enkel in de lente en de zomer.



In Brandenburg an der Havel is een herdenkingsplek voor de slachtoffers van de euthanasie moorden uit de tijd van het derde rijk. De herdenkingsplek zelf was op deze dinsdag gesloten, maar er zijn ook een aantal panelen te zien, die in de open lucht staan.



Brandenburg an der Havel was een van de zes plekken in het derde rijk waar in de periode 1940-1941 in het kader van het T4-programma rond de 70.000 mensen die psychisch ziek en gehandicapt waren, vermoord werden.



Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina

Reactie toevoegen

Filtered HTML

Plain text

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.