Reisverslag Praag-Berlijn Oktober 2018 Deel 6

Tags: 

Woensdag 10 oktober 2018
Vlak in de buurt van het kasteel van Karlstein bevindt zich een klein wassenbeelden museum. Het museum bestaat uit een aantal delen. In het eerste gedeelte krijg je als bezoeker een caleidoscopische voorstelling te zien bestaande uit beelden van Tsjechische heersers, architectuur en natuur.In het volgende deel van het museum wordt het leven uitgebeeld in het Tsjechië van de Middeleeuwen. Verschillende soorten beroepen uit deze tijd worden uitgebeeld. De beelden hebben middeleeuwse kleren en zijn te zien in werkplaatsen uit die tijd.Naast de verschillende beroepen zijn er ook andere scenes uit het leven van de Middeleeuwen te zien. Op de onderstaande foto is nagebouwde gevangeniscel uit die tijd te zien met een tweetal gevangenen.Ook een aantal beelden van de heersers uit die tijd konden natuurlijk niet ontbreken in dit museum.Op de foto hieronder is een schaalmodel van het kasteel van Karlstein te zien.Het laatste deel van het museum bestaat uit wassenbeelden van de tijd na de Middeleeuwen en de moderne tijd. Hier zijn een aantal persoonlijkheden uit de geschiedenis van Tsjechië en Slowakije te zien zoals Alexander Dubcek (leider van het land tijdens de Praagse lente), Vaclav Klaus (president van Tsjechië van 2003 tot 2013), Vaclav Havel (Schrijver, dissident en president van Tsjechoslowakije en Tsjechië), Thomas Masaryk (Eerste president van Tsjechoslowakije) en Edward Benes (Tweede President van Tsjechoslowakije tot de machtsovername door de communisten in 1948).Een van de laatste wassenbeelden in het museum is dit beeld van Mozart. Het museum is niet erg groot en als je alles goed wilt bekeken ben je er toch in een half uurtje doorheen.Rond 3 uur was ik weer terug bij het kasteel van Karlstein en dat was precies op tijd voor de andere rondleiding. Deze is korter en duurt ongeveer 1 uur, maar hierbij is het wel toegestaan om foto's te maken.Deze rondleiding gaat door de eerste en tweede verdieping van het paleis en de eerste verdieping van de toren met allerlei meubels uit de 14de tot en met de 19de eeuw.Het kasteel is verschillende keren verbouwd. Rond 1480 in gotische stijl en in het laatste deel van de 16de eeuw in Renaissance stijl . Nadat het kasteel in 1648 is veroverd door de Zweden is het in verval geraakt. Tussen 1887 en 1899 heeft Josef Mocker het kasteel opnieuw gerestaureerd in een neo-gotische stijl.In de verschillende ruimtes van het kasteel staan allerlei voorwerpen en hangen schilderijen die te maken hebben met de geschiedenis van dit kasteel.

Op de volgende foto is een schaalmodel te zien van onder andere de kapel van het Heilige Kruis. Deze kapel bevindt zich in de toren van het kasteel. Op het schaalmodel is ook te zien dat de muren volhangen met schilderijen van heiligen.Tot slot bevindt zich hier ook een replica van de Wenceslas kroon. Deze kroon behoorde volgens de overlevering toe aan de heilige Wenceslas die Bohemen van 925 tot 935 regeerde. In werkelijkheid is de kroon uit de tijd van koning Karel IV. De echte kroon samen met de scepter en rijksappel worden bewaard in de Praagse Burcht. Slechts bij speciale gelegenheden wordt de kroon tentoongesteld.Hierna ben ik op mijn gemak weer teruggelopen naar het station van Karlstein om daar met de trein terug te gaan naar Praag. Qua treinverkeer is het in Tsjechië goed geregeld. Vanuit de hoofdstad Praag zijn er veel verbinden, de treinen rijden netjes op tijd en het is dus een goedkope en comfortabele manier van vervoer.Rond half 6 was ik dan ook weer terug op het centraal station in Praag.In het begin van de avond heb ik nog wat gewandeld door Praag. Hieronder is een foto van het Wenceslas plein te vinden wanneer het al donker is. Omdat Tsjechië niet tot de eurozone behoort, heb je overal in Praag kantoortjes waar je geld kunt wisselen. Deze zijn niet allemaal even betrouwbaar wat de wisselkoersen betreft. Als je het even van te voren opzoekt zijn er ook genoeg pinautomaten te vinden van Tsjechische banken waar je tegen een normale wisselkeurs je geld om kunt wisselen.

Als laatste foto van deze dag nog een foto van de Praagse burcht in de avond. Waar je vroeger nog gewoon door kon lopen wordt deze nu continu bewaakt door militairen.Het volgende deel van dit reisverslag is te vinden op deze pagina